Focistának készült, lelki csapatkapitány vált belőle
Gégény István 2015. február 22.

Focistának készült, lelki csapatkapitány vált belőle

Cseh Péter Mihály a legismertebb magyar papok egyike. Nem előadói stílusa teszi népszerűvé, mint Pál Ferencet, nem alapítja árvaházak sorát, mint Böjte Csaba. Akkor mi a titka a Szálka nevű kicsiny tolnai faluban élő lelkipásztornak? Alighanem az, hogy rendkívül aktívan jelen van ott, ahol a válaszokat keresők a válaszaikat keresik: az interneten. Péter atya hol kérdez, hol a neki szegezett kérdésekre felel, éspedig százával. Videóblogban jelentkezett a brazíliai ifjúsági világtalálkozó helyszínéről, tévéműsorokban szerepel, mindennek ellenére kritikusan tekint a médiafelületekre. A személyes megszólítás és megszólíthatóság híve, ezért rendszeresen stoppol, beszélget, és valamennyi mozdulatával, szavával hinti az örömhír magvait maga körül. Ráadásul minden nap imádkozik a szent humorért. Papi jelmondata: „Nyújtsd ki a kezedet!” (Mk 3,5)

– Hogyan kerültél reverendában, Bibliával és focilabdával a kezedben egy valóságshow volt szereplőjének a televíziós műsorába, mi volt ezzel a célod, és mit szóltak a dologhoz az elöljáróid?
– Úgy kerültem oda, hogy megkeresett Majoros Péter (Majka) műsorvezető a Facebookon keresztül. Azt írta, új műsort indítanak, és az első adások valamelyikében szívesen látna vendégként. Látta a korábbi televíziós szerepléseimet, így jutott el hozzám. Azért vállaltam el, hogy elmegyek a műsorba, mert azt vallom, hogy ha valaki kapcsolatba akar kerülni velem, akkor kinyújtom felé a kezem. Mindenki felé, abban a reményben, hogy csak nem harapják le a kezemet. Nagyon fontosnak tartom a kapcsolatépítést, hiszen egy új kapcsolat sokfelé vezethet. Nem a másik megtérítése ezzel a célom, csak induljon el valami. Élhetnék amolyan szerzetesként is, kizárólag nagyon komoly dolgokkal foglalkozva, de nem ezt érzem hivatásomnak. Világi papként arra törekszem, hogy minden egyes ember felé nyitott legyek. Ami a visszajelzéseket illeti, elég széles skálán mozognak a hozzám eljutó vélemények. Van belőlük ilyen is, olyan is, az viszont mindenképpen érdekes, hogy sokan még ma is újdonságként fedezik fel ezt a videót, holott 2012-ben készült a felvétel.

csepeti2.jpg

– Az egyház hivatalos köreiben folyamatos dilemmának tűnik, hogy mennyi időt, energiát érdemes áldozni az interneten való jelenlétre. Úgy látszik, ez számodra nem kérdés, hiszen százával válaszolod meg az Ask.fm oldalon feléd irányuló kérdéseket, saját honlapot üzemeltetsz, a Facebook közösségi oldalon aligha létezik nálad aktívabb pap, rendre videóbejegyzésekkel is jelentkezel. Ilyennek kellene lennie a ma, holnap papjának, vagy fehér hollónak érzed magadat?
– Mindenki napja 24 órából áll. Nem tudom megmondani, hogy a papoknak általában hogyan kellene jelen lenniük az interneten. Időnként előadást tartok paptestvéreknek, de soha nem mondtam még nekik, hogy legyenek aktívabban jelen a világhálón. Inkább arra bátorítom őket, hogy jöjjünk össze, imádkozzunk, beszéljük meg a dolgainkat. Nem érzem magamat fehér hollónak, hiszen sok pap fent van az interneten. Vannak segítőim is, nem egyedül végzem ezt az internetes missziót. Eleve abban hiszek, hogy csapatban érdemes az ilyesmit csinálni. Van, aki a honlapomat frissíti, sok más feladatban is segítséget kapok. Ezzel együtt rendre felmerül bennem, vajon mennyire hatékony ez az egész. A Facebook iszonyatosan felszínes tér, ez engem is gyakran megkísért. Az egyik hozzám tartozó kis faluban egyetlen idős ember volt a múltkori szentmisén, miközben egy nemrég kirakott profilképemet máris 423 személy lájkolta. Mi ez a 423 kedvelés? Semmit nem ér, még ahhoz az egy idős hívőhöz képest sem. Összességében azt mondhatom, ugyanúgy keresem a helyemet a virtuális térben, mint bárki más.

– Szóba került, hogy az Ask.fm honlapon, ami kifejezetten kérdések felvetésére szolgáló felület, rengeteg kérdést megválaszoltál. Milyen tipikus témákban keresik a választ a fiatalok?
– Nem vagyok benne biztos, hogy minden kérdést fiatalok tesznek fel – fogalmam sincs a kérdezők személyéről. Eddig több mint 300 kérdésre adtam feleletet, noha van, amire nem válaszolok. Nem hiszem, hogy minden egyes kérdésre választ kellene adnom. Ferenc pápa is azt vallja, hogy nem kell minden kérdésre válaszolni. Amikor Törökországból hazafelé újságírók faggatták a repülőn, két kérdésre nem válaszolt. Igyekszem tanulni a pápától. A témákat illetően a szenvedés kerül elő legtöbbször, valamint a szexualitás. Azzal kapcsolatban is sokan kérdeznek, hogy ki lehet pap, és további, a papsággal kapcsolatos kérdések ugyancsak előkerülnek. A felvetések többsége normális, vannak igazán mély kérdések is.

csepeti.jpg

– A Szemlélek blogban nemrég előkerült a paphiány és a kilépő papok témája: Tomka Ferenc paptársad konkrétan rámutatott a lelkipásztori utánpótlás hiányának következményeire. Mit gondolsz erről?
– Valóban csökken a papok létszáma, ez egyértelműen látható. Nálunk, a Pécsi Egyházmegyében 1960 környékén 360 pap szolgált, jelenleg nagyjából 70-en vagyunk. Most épp hat falu tartozik hozzám úgy, hogy szekszárdi káplán vagyok, de Szálkán lakom. Ebből a hat faluból négyben néhány évtizede még helyben lakó plébános volt, mindegyiknek volt káplánja is. 4-5 éve Erdő Péter bíboros azt mondta, hogy 10 százalék körüli a kilépő papok aránya. Úgy látom, ez az egész folyamat a II. világháború környékén kezdődött. A megoldást nem onnan közelíteném meg, hogy segítségért kiált a helyzet. Pál apostol jut eszembe, aki azt mondta: "Légy hát, fiam, Jézus Krisztus kegyelmében erős, s amit tőlem számos tanú jelenlétében hallottál, azt közöld megbízható emberekkel, akik alkalmasak rá, hogy másokat tanítsanak." (2 Tim 2, 1-2) Pál titka a válaszom erre a jelenségre. Azzal folytatnám ezt a gondolatsort, hogy az egyház építésének valójában a network marketing módszerére kell épülnie. Mi is hálózatépítéssel foglalkozunk, csak nem a pénzre hajtunk. A dolog láthatóan működik, hiszen két évezrede fennmaradt, él az egyház. E téren akár sikeresnek is mondhatnám magam, hiszen az elmúlt 6 év során hétszer helyeztek át, s a korábbi helyeimen 4 olyan közösséget alapítottam, amelyek ma is működnek, immár nélkülem 60-70 ember jár össze ezeken a településeken heti szinten. Szerintem nem kell új módszereket kitalálni, inkább meg kell újulni személyesen és felnőni Krisztushoz. Gyakran hallgatok network marketing előadásokat, viszont Krisztusra vonatkoztatom az elhangzottakat. Mi is ennek a módszernek a lényege? Három lépcsőfok: meghívás, prezentáció, utánkövetés. Meghívás, vagyis oda kell menni, ahol az emberek vannak: kórház, családi ház... Prezentáció, vagyis világosan, közérthető módon átadni az örömhírt. Nagyon fontos az utánkövetés, ami nem más, mint beleállítani a személyt abba a folyamatba, amelynek révén növekedni tud a hitében. Nekem is fejlődnöm kell ebben a hálózatépítésben. Fontosnak tartom és gyakorlom a személyes önfejlesztést. Egy papnak rengeteget kell tanulnia.

Beszélgetőtárs: Gégény István

* * *

Függelékként következzen néhány Péter atyához kapcsolódó hivatkozás:

Csepeti Csapata - Péter atya honlapja

Majka hallgatja az igét Péter atyától (Blikk TV)

Reverendában stoppol Péter atya - a Bors cikke

Aktívan evangelizál Péter atya az Aktívban (TV2)

Péter atya válaszai az Ask.fm honlapon

Ki Mit Tube - Freestyle üzenet

A labdazsonglőr atya a Mokkában (TV2)

Péter atya a BonumTV Hetes műsorában

* * *

A végére pedig két friss (az interjú megjelenésével azonos napon közzétett), "erős anyag":

Péter atya a hokizásról (igen, az önkielégítésről)

Mi ez a szemét? - Péter atya A szürke 50 árnyalata című filmről (vezetés közben készült videó)

süti beállítások módosítása