100 éve született Roger testvér – hazánkba jött a Taizéi Közösség magyar tagja
Gégény István 2015. március 20.

100 éve született Roger testvér – hazánkba jött a Taizéi Közösség magyar tagja

Nem akármilyen körutat járt végig március folyamán András testvér Magyarországon és a környező magyarlakta településeken. Azért jött el hozzánk a franciaországi Taizé településéről, ahol egy nemzetközi testvérközösség tagjaként él, hogy előkészítsen egy háromszoros ünnepet. Mielőtt útnak indult volna megannyi városba, hazánkba érkezése után közvetlenül egy finom tea mellett beszélgettünk érkezése céljáról.

 

 

taize_zene600.jpg

 

Jól emlékszem Roger testvér halálának napjára, akkor volt ugyanis a születésnapom, ráadásul épp Bonnban voltam, a németországi Ifjúsági Világtalálkozó résztvevőjeként. András testvér, a Taizéi Közösség egyetlen magyar tagja még közvetlenebbül élte át a gyilkos támadást, hiszen akkor és ott ő is együtt imádkozott a rendalapítóval Franciaországban. Egy évtizede még nem volt ennyire aktív a 2.0 világ, nem volt minden fiatal állandóan online, így jórészt a mi zenészcsapatunknak jutott osztályrészül, hogy az éjszaka drámáját mintegy kétezer ifjú honfitársunk felé tolmácsoljuk a másnap délelőtti katekézis énekes szolgálóiként.

 

Mindezt azért hoztam most elő, mert valahonnan innen indult András barátommal, András testvérrel mintegy másfél évtizede félbehagyott dialógusunk folytatása. Abból az apropóból érkezett ugyanis hazánkba, hogy előkészítsen egy nemzeteken átívelő kiengesztelődési ünnepet. Hármas jubileumot ünnepel idén Taizé: most lenne 100 éves Roger testvér, akinek 10. mennyei születésnapját is ünnepeljük, a közösség pedig 75. évébe lépett. Az évfordulók együttállása világra szóló eseménysorozatot von magával, amelyből Magyarország és a magyar emberek sem maradhatnak ki. Szándékosan nem írtam se katolikust, se valamely más konkrét keresztény felekezet – aki ismeri, érti Taizé lelkületét, pontosan tudja, miért.

 

andras1.jpg

 

Budapest, Pannonhalma, Veszprém, Vác, Debrecen, Pécs, Szeged, Szabadka, Nagybecskerek – sorolja András testvér sajátos turnéja állomásait. Rendtársa, Francesco testvér Nyíregyházát és Sárospatakot is meglátogatta, Kaposvárra is elutazik. Ezekben a városokban mind felhangolták, felhangolják a szíveket a nagy örömünnepre, a kiengesztelődésben, békében való megerősödésre.

 

Magáról az ünnepről hamarosan részletes információk látnak majd napvilágot. Ez a bejegyzés nem a jövőről, a programokról szól, hanem a jelenről. András testvér hazalátogatásával ugyanis Taizé lelkülete egy kis időre – vagy talán hosszabbra is – országunkba költözött. Oda, ahol most különösen nagy szükség van kiengesztelődésre, a lelki békére.

 

andras3.jpg

 

– Ó, Taizé, ez a kis tavasz! – e szavakkal köszöntötte Roger testvért 1986-ban Szent II. János Pál, amikor megérkezett a francia településre.

 

Isten hozott, András testvér! De most komolyan, nem csak úgy, megszokásból mondom. Isten hozott közénk, jó, hogy vagy nekünk!

 

Gégény István

süti beállítások módosítása