Beer Miklós: a pápa szava parancs, a bíboros magas labdát dobott a médiának
Gégény István 2015. szeptember 07.

Beer Miklós: a pápa szava parancs, a bíboros magas labdát dobott a médiának

Nyissunk-e ki minden európai plébániát a menekültek előtt, ahogy Ferenc pápa kéri? Mit üzent valójában Erdő Péter azzal a bizonyos megszólalásával? Korunk Miklós püspöke ezúttal is bátran irányt mutat gondolataival.

Európa minden plébániája, minden szerzetesháza, minden monostora, Európa minden kegyhelye, kezdve az én római egyházmegyémmel, lásson vendégül egy családot. A püspöktestvéreimhez fordulok Európában, az igazi pásztorokhoz, hogy az egyházmegyéikben támogassák a felhívásomat, emlékeztetve arra, hogy az irgalmasság a szeretet második neve: Mindazt, amit a legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, azt velem tettétek (Mt 25,40).

Ferenc pápa

– Olyan jelenséggel van dolgunk, ami elől nem lehet kitérni. Fel kell készülnünk rá, hogy hosszú távon együtt kell élnünk a menekültekkel – reagált a SzemLélek blognak Ferenc pápa szavaira Beer Miklós katolikus főpásztor. Bár a konkrét megoldást ma még nem ismeri senki, ő maga nem először hangoztatja, hogy ezrével állnak kiüresedett házak Magyarországon, lakosokra várnak az elnéptelenedő falvak – akár itt is otthonra, új hazára lelhetnének a menekültek. A folyamat koordinálásában a püspök szerint az egyházra fontos szerep hárulhat.

nyitottkapu.jpg

– Szükség van a gondolkodásunk gyökeres megváltoztatására – sürget Beer Miklós (a megtérés, metanoia szó eredeti jelentése egyébként 'a gondolkodás megváltoztatása'), aki Erdő Péterrel egyetértve, a kormányzati kommunikációval szemben egyáltalán nem tartja reális veszélynek, hogy a menekültek elvennék a magyar emberek munkáját. A bíboros inkriminált megszólalása ügyében a váci püspök úgy látja, a sajtó sajnálatos módon kevésbé figyelt oda az egyház karitatív tevékenységének részletes bemutatására. Ezzel együtt szerinte az embercsempészes utalással Erdő Péter „kétségkívül magas labdát dobott a médiának”.

Ferenc pápa felhívására visszatérve Miklós püspök kifejtette: az egyházfő szava parancs. Bár nem feltétlenül a hazai katolikus plébániák befogadó állomássá átrendezése a cél, hanem az egyház kezelésében álló ingatlanok kapacitásainak felmérése és szükség esetén rendelkezésre bocsátása. A konkrét kivitelezés tehát a helyi adottságok és igények fényében változhat, de a pápai felszólítást követően minden egyházi szervezetnek cselekednie kell.

– Fel kell adnunk vélt előjogainkat, meg kell látnunk a testvért a másik emberben. Az egyháznak igenis aktívabban meg kell szólalnia a menekültek témájában, őszintén kell beszélnünk az előállt új helyzetről. Azt is fontosnak érzem, hogy meggyőzzük a menekülteket: ne csak Németországot célozzák meg, hanem maradjanak bátran nálunk – mondta Beer Miklós. Meggyőződése szerint a menekültek tömegeinek befogadása, a munkaerő-piacra való bevezetése új lendületet adhatna az országnak.

Hogy mennyire életrevaló ez utóbbi, merésznek tűnő gondolat, azt hűen igazolja, hogy a német Daimler autógyártó első embere a napokban jelezte: szívesen foglalkoztatnának menekülteket, épp ilyen munkaerőre van szükségük.

Gégény István

* * *

Az interjú elkészültét követően a hazai katolikus egyházi vezetők is kiadtak egy nyilatkozatot, amely megerősíti Beer Miklós püspök szavait.

süti beállítások módosítása