Bolyki Balázs: nem utópia a megújulás
Gégény István 2015. szeptember 25.

Bolyki Balázs: nem utópia a megújulás

Angyaltorkú barátom nemrég meghívott egy érdekes programra. Nem értem rá, ám amikor később megtudtam, ő is részt vesz A Megújulás Reménye konferencia pódiumbeszélgetésén, telefont ragadtam.

Bolyki György után az öccse sem kerülhette el a sorsát, őt is vallomásra bírta a SzemLélek blog. A négy tesó plusz egy Krisztusban tesó által alkotott, idén 30 éves Bolyki Borthers acapella együttes vezérénekese önálló gospel kórusa vezetése mellett a hazai könnyűzenei élet krémjével dolgozik együtt háttéremberként. Adódna, hogy most is zenéről beszélgessünk, ám a keresztény közéleti rendezvényen többek között Borókai Gábor és Novotny Zoltán oldalán fog plenárisan tanácskozni a megújulás reményéről. Ez az információ önmagában elég talányosnak tűnik, megkértem hát, fejtse ki, hogy kerül a nótafa a fórum megszólalói közé.

bolykibali1.jpg

– Talán viccesen hangzik, de sokszor éreztem már azt, hogy ahol énekelni szeretnék, oda beszélgetni hívnak, ahol pedig inkább beszélni szeretnék, ott énekelnem kell. De azért megoldottam, hogy ezen a konferencián énekeljek is, egy dal erejéig – mondja Balázs, akitől ezek után nem kérdeztem meg, szeretne-e énekelni valamit a telefonba, inkább hagytam, hogy beszéljen.

Az esemény keresztény jelzője kapcsán felmerül, vajon melyik történelmi felekezetet képviseli a dalnok. Ezúttal sem rövid felelet érkezett. – Egy kis protestáns gyülekezetben nőttem fel, azóta is folyamatosan ismerkedek, barátkozok a többi keresztény egyházzal, hívő testvéreimmel. Nagyon fontosnak tartom közös nevezőnket, a missziót, az evangelizációt, ez a konferencia sok kérdést felvet ebben a témakörben. Maga a rendezvény alapvetően a fiatalokról szól – folytatta a legfiatalabb Bolyki fivér.

A szeptember 25-én kezdődött program első etapját valóban Ifjúsági Nap néven hirdették meg, s az alábbi hívószavakba rendeződtek a plenáris ülések: média és misszió, ifjúság és elköteleződés, család és hivatás harmóniája, társadalomkutatás és tervezés, hit és közélet, kereszténység és Európa. Jelen sorok írásakor ökumenikus áhítaton vesznek részt a jelenlévők, majd állófogadás és – stílusosan – party zárja a nap eseményeit.

Bolyki Balázs szeptember 26-án lép porondra a Dunamelléki Református Egyházkerület székházában (Budapest, IX. kerület Ráday u. 28.), s volt olyan jó fej, hogy előre elárulta, miről fog beszélni. – Négy fiú édesapjaként rájuk is gondolva szeretném a pódiumon összegezni, mit jelent valójában a megújulás. Szerintem három feltétele van: érdeklődés, önazonosság és lehetőség. Az első pillér arra utal, hogy amikor azt mondom valakinek, "te engem már nem érdekelsz", akkor azt üzenem ezzel, hogy nem szeretem az illetőt. Nem érdekelsz, nem törődöm veled. Az érdeklődés az én olvasatomban odafordulást jelent, akár ahhoz a pénztárnál előttem sorban álló idegenhez, aki olyasmit tesz, amit nem helyeslek. Elfordulhatok, és tehetek rá magamban megjegyzéseket, de oda is fordulhatok hozzá, jelezve, hogy ő fontos számomra, de amit tesz, az szerintem nem helyénvaló. Az önazonosság rendkívül fontos a következő generációk esetében, hiszen parancsok, dogmák, utasítások alkalmazása helyett leginkább akkor lesznek képesek megújulni, ha eléjük éljük a jó mintákat. A showbiznisz világában mozogva naponta látom, milyen hihetetlenül fontos, hogy igaz életet éljünk, hogy a szavaink és a tetteink egységben legyenek. A harmadik láb lényege, hogy a megújuláshoz való hozzáállás téves, ha azt mondjuk, hogy "mi hajlandóak vagyunk megújulni". Nem! A megújulás egy óriási lehetőség. Ilyen óriási lehetőséget tartogat ez a konferencia is, ezért érdemes rajta részt venni – fonta egymásba buzdító szavait Balázs.

S hogy mit várnak a megszólalók, szervezők a rendezvénytől? – Isten tudja, mi lesz belőle. Az biztos, hogy nem utópia a megújulás. Akár a most Európában zajló eseményekre is tekinthetünk úgy, mint olyan teherre, amit azért kaptunk, hogy megújuljunk általa – tette oda a csattanót beszélgetésünk végére kedves barátom, én pedig nem tudtam nem hevesen bólogatni magamban.

Aki kedvet kapott, még odaérhet a konferenciára – ide kattintva érhető el a részletes program.

Gégény István

süti beállítások módosítása