Miért nem jön Ferenc pápa hazánkba? Miért, nem jön?
Gégény István 2015. október 02.

Miért nem jön Ferenc pápa hazánkba? Miért, nem jön?

A Bors megírta, causa finita: mégsem jön hazánkba a katolikus egyházfő. Mármint 2016-ban. Még az indok is írva van: a kerítés miatt. Annak ellenére, hogy valószínű, de nem biztos a hír alapja, az indoklás nyilvánvalóan téves.

Ismert tény, hogy Áder János köztársasági elnök meghívta Magyarországra Ferenc pápát. Nem ő az első, és nem is az utolsó vezető politikus, aki így tett. Maga a meghívás tehát megtörtént. Később Veres András püspök - immár az MKPK elnöke - a híradások szerint úgy nyilatkozott, hogy "Ferenc pápa igent mondott a meghívásra. Mégpedig azonnal, amikor Áder János legutóbbi vatikáni látogatásán személyesen átadta a magyarországi meghívást." Ezzel szemben Federico Lombardi vatikáni szóvivő 2013-as jelzése szerint Ferenc pápa örömmel fogadta a magyar államfő meghívását és nagy figyelemmel fontolóra veszi a kérdést. Természetesen azonban az elkövetkező évekre vonatkozóan nincs pontos program. Ezért tehát túlságosan korai lenne konkrét előjelzésekbe bocsátkozni. Tehát nem kihúzták a listából Magyarországot, hanem nyilvánvalóan soha nem is született olyan döntés, amit most megmásítottak volna.

papa_ader.jpg(MTI Fotó: Beliczay László)

Miután a Veres püspök által képviselt változatot az MTI is kiadta, sikerült olyan téves képzetet teremteni, amit aztán jól meglovagolhatott napjaink bulvárhíre. Ferenc pápa 2016-os rögzített útitervei között az általam fellelt források szerint tényleg nem szerepel jelenleg magyarországi látogatás. Ennek oka azonban aligha lehet közvetlenül a kerítés. Nem csupán azért, mert a mindenkori pápa főképp a hívekkel kíván találkozni, s nem a politikai elittel fennálló véleményazonosságot mérlegeli - ilyen alapon Kubát és az Amerikai Egyesült Államokat is negligálhatná. Leginkább azért nincs egyelőre a programjában a szombathelyi pápalátogatás önmagában, mert a pápa tudatosan olyan helyekre látogat, ahol vagy szegénység, elesettség uralkodik, vagy valamilyen nagy volumenű rendezvényhez kapcsolódik az utazása. Az USA-beli Családok Világtalálkozója, az ENSZ székházában való felszólalás, vagy a jövőre esedékes lengyelországi Ifjúsági Világtalálkozó aligha összemérhető Szombathely egyébként szép ünnepével.

Persze, ha össze lehetne hazánkban, és csakis hazánkban hozni Kirill pátriárka és Ferenc pápa találkozását, más lenne a helyzet. Valószínűleg egyébként épp azért nem szerepel egyelőre a 2016-os programok között a magyar út terve, mert ez a bizonyos másik szál függőben lehet.

Két dolog biztosnak tűnik az ügyben. Egy olyan pápa esetében, akiről azt sem lehet tudni, nem készít-e a programját megszakítva váratlanul szelfit a közelében lévő fiatalokkal, 2015 októberében kijelenteni, hogy 2016 végéig mit nem fog megtenni, minimum meggondolatlanság. Ennél is biztosabbnak tűnik, hogy a felé érkező tengernyi meghívás közül nem konkrétan azért nem mondott igent a katolikus egyházfő a magyar útra, mert kerítést építtet a kormányzat a határainkra. Az a tény azonban, hogy a Bors híre hamar elterjedhetett, azt erősíti, hogy bár az indoklás hitele kétségbe vonható, a reláció mégsem tűnik elképzelhetetlennek.

Nem teljesen mellékes részlet: Ferenc pápa és Áder János évekkel ezelőtti találkozójának központi témája az volt, hogy fontos megőrizni élővizeink tisztaságát, így sokáig tiszta vizet önthessünk a pohárba...

Gégény István

süti beállítások módosítása