Na, végre - a menekültekkel kapcsolatos püspöki megszólalás visszhangjai
Gégény István 2015. október 06.

Na, végre - a menekültekkel kapcsolatos püspöki megszólalás visszhangjai

Székely János püspök talán az első a hazai katolikus főpásztorok közül, aki rendszerezetten összefoglalta az egyház álláspontját a menekültáradattal kapcsolatban. Hogy mennyire és milyen sokan vártak már egy ilyen megszólalást, hűen tükrözi mind a kimagasló olvasottság (2 napon belül 7000 megtekintés), mind a megfogalmazott reakciók nagy száma és tartalma. Utóbbiakból válogattam egy csokorra valót. A sor bátran folytatható, akár itt, a bejegyzés alatt is.

"De kár, hogy csak okt. 2-án ismerhettük meg a nyilatkozatát! Az egyháznak sokkal előbb kellett volna szólni! Megelőzhette volna, hogy a félelem és a gyűlölet elhatalmasodjon az embereken!"

"így is lehet, sőt csak is így kéne"

"ez a nagy igazság"

"Azt hiszem a püspök Úr azt is üzente, amit a focihuligánoknak szoktak: a gyűlölet nem pálya!"

szekely_300.jpg

"Na végre"

"Értelmes gondolatok egy értelmes embertől."

"Egy keresztény "keresztény" véleménye, ami javítja egy kicsit az egyházak renoméját."

"A név kötelez. :) Székely János drámaíró, költő az egyik legfelvilágosultabb erdélyi szerző volt, örök kedvencem."

"Egy világos, higgadt álláspont."

"ez már teljesen kiérlelt gondolatsor"

"Ez egy tisztességes és világos fejű állásfoglalás a magyar egyház egy képviselőjétől a menekült kérdésről. (...) Nagyon hiányzott már. Egyetlen kérdésem, hogy miért segédpüspöktől kell ezt hallanunk?"

"Nagy összevisszaság van ebben a kérdésben. Vagy – ami ennél rosszabb – súlyos hallgatás... Hasznos lenne világos, egyértelmű impulzusokat látni. Amúgy én ebben a cikkben – persze értékelve a jelentős elmozdulást a korábbiakhoz képest – azt éreztem, hogy épp a lényegi problémákat nem nyitja ki."

"Köszi, végigolvastam, korrekt."

"Fogadja őszinte tiszteletemet és megbecsülésemet Székely János Püspök Úr, ilyen emberi, tisztességes megnyilatkozást eddig a magyar klérustól nem hallottam, reményt ad az írása, hogy akad még az európai közösségben, a vallási közösségekben is - néhány tisztességes politikuson kívül is - a szó nemes értelmében EMBER. Ferenc Pápa gondolkodása, eszmeisége ugyancsak lenyűgöző - bár nem vagyok vallásos -, kezd visszatérni a hitem, hogy a vallásnak, az egyháznak van értelme. Még egyszer őszinte szívvel gratulálok."

"végre valahára"

"Remény. Ez a világos álláspont ugyanis bele vagyon írva a Hegyi beszédbe (meg sok egyéb Krisztus-szóban). Azért világos. Csak fel kellett volna lapozni az egyházi vezetőknek az elmúlt immár NÉGY hónapban. A vallástalanok – ó, szégyen – már rég megtalálták e locusokat. Mi (ref) még lapozgatunk egy kicsit."

Szerkesztette: Gégény István

süti beállítások módosítása