Fábry Kornél: pap vagyok, néha én is táncra perdülök
Gégény István 2015. november 25.

Fábry Kornél: pap vagyok, néha én is táncra perdülök

Táncoló olasz papok videója kezdte bejárni az internet zugait, különféle hullámokat verve a vélemények tengerében. A SzemLélek blog kérésére a derűs lelkipásztor, az Emmánuel Közösség tagja is hozzászólt a témához.

Kaposfüred plébánosa kapcsán essünk túl gyorsan az elején a sokakat izgató kérdésen: igen, ő Fábry Sándor showman közeli rokona, unokaöccse. Akár emiatt, akár ettől függetlenül, kétségkívül különleges stílusú papként tekintenek rá sokan, ám ő csupán "normális" szeretne lenni. Ami szerinte azt jelenti, hogy egy pap bátran szörfözhet, görkorcsolyázhat, gitározhat, énekelhet rock együttesben. Szóval bármi olyasmit művelhet, ami nem bűn, és amit normális emberek nyugodt lélekkel megtehetnek – nyilván a házasság témaköre kivételt jelent.

fk.jpg

Azzal a videóval kapcsolatban, ami a Szemlélek blogra is felkerült, s amelyen lelkesen táncoló papok, szerzetesek láthatók, Kornél atya így vélekedik. – Nagyon pozitív dolog, hogy olyan videókat is láthat a világ, melyen a keresztények öröme ilyen módon is megnyilvánul. Ezek a tartalmak megerősíthetik nézőiket abban, hogy a papok is normális emberek. Mi is szerethetünk táncolni. Láttam nem egyszer táncoló apácákat is Isten dicsőségére. Miért lenne ebben bármi kivetnivaló? Készült velem egy interjúkötet, abban is kifejtettem, hogy a tánc és a papság nem zárják ki egymást. Volt rá példa, hogy egy apácával közösen jártunk rock and rollt a kaposvári sportcsarnokban – mondja a plébános. Az sem áll távol tőle, hogy amikor meghívják lagziba, mások mellett ő is felkéri a menyasszonyt, ahogy illik, sőt, korábban klasszikus táncokat oktatott.

– Utána lehet olvasni Don Bosco, vagy más szentek életének: sok pap szívesen kamatoztatja elsőre nem túl „papos” tehetségét az evangélium javára, így például táncra is perdülhet. Meggyőződésem, hogy azért kaptuk a tehetségünket, hogy azzal is Isten ügyét szolgáljuk. Amikor táncolok, azzal egyrészt példát mutatok másoknak, miszerint nem illik hagyni a hölgyeket petrezselymet árulni, hanem fel kell őket kérni lovagiasan, másrészt azt tapasztalom, hogy ha „civil” területen is látják a papot, akkor az közelebb hozza őt az emberekhez, megszólíthatóbbá válik, és hitelesebb lesz a beszéde is – fűzi hozzá Fábry Kornél atya.

A kaposfüredi plébános mellett a zalai gördeszkás paptól sem áll távol a lagzikban való "tánc", bár ő a videófelvételek tanúsága alapján a gördeszkáját választja ilyenkor társnak. Nemrég ugyancsak népszerű tartalomként terjedt a világháló két amerikai pap táncos produkciója. A sokak által megismert Krisztina nővér pedig, miután megnyerte az egyik tehetségkutató olasz versenyét, idén decemberben már színészként tér vissza a színpadra: a Sister Act (Apáca Show) című film színházi változatában kapott szerepet.

Gégény István

süti beállítások módosítása