Kaput nyitott a nők felé a Vatikán
Gégény István 2016. február 03.

Kaput nyitott a nők felé a Vatikán

Ferenc pápa új rendelkezése nyomán immár ott is helyük lehet a szebbik nem tagjainak, ahol eddig csak férfiaknak jutott szék: a nagycsütörtöki lábmosás szertartásában ezentúl hölgyek is részt vehetnek.

– Az idei Húsvéti Szent Három Nap kezdetére Ferenc pápa egy igen kedves ajándékot készített: az utolsó vacsorát megjelenítő ünnepi szentmisében az ún. „Tizenkét apostol” közé már nem csak férfiakat lehet kiválasztani, és az oltár köré ültetni, akik átélik Jézus alázatos, baráti gesztusát, vendégszeretetét, hanem nőket is – írja a Vatikáni Rádió honlapján megjelent rendelkezés-értelmező cikkében Pákozdi István egyetemi lelkész, a liturgikus terület avatott szakembere.

labmos.jpg

– Ferenc pápa már korábban is – előbb gyakorolta, aztán most elrendelte – hogy ezek között a hívek között ne csak férfiak, hanem nők is lehessenek. Ez a döntése semmiféle összefüggésben nincs azzal, hogy papi szolgálatot ezután is csak férfiak láthatnak el. A mostani pápai döntés a Misekönyv eddigi rubrikájának megváltoztatására nem jelent valamiféle „lazulást”, egy „lejtőt”, amin elindulva majd odáig érkezünk, hogy „már mindent szabad…” Ugyanakkor Ferenc pápa lelkipásztori és egészen mélyen emberi megfontolásból rendelkezett. Jézus a munkatársai lábát mosta meg, példát adva a szeretetének. Ma és az Egyház életében mindig is a plébániák munkatársai főként nők voltak. Manapság éppen őket kihagyni, nagy szeretetlenség lenne – folytatja gondolatait Pákozdi István katolikus lelkipásztor.

A teljes írás ide kattintva olvasható.

süti beállítások módosítása