Beer Miklós: nem menekülhetünk el a menekültek elől
Gégény István 2016. május 02.

Beer Miklós: nem menekülhetünk el a menekültek elől

Ritkán fordul elő, hogy egy katolikus főpásztor nyíltan ellenkezik társa kijelentésével. A váci püspök tiszteletben tartja a veszprémi érsek magánvéleményét, de inkább Ferenc pápával ért egyet.

bm1.jpg

Az ATV ismét beszélgetni hívta Beer Miklós püspököt, a csatorna szokásához híven túl sok pozitív téma nem került napirendre. Inkább döntőbírót szerettek volna játszatni a katolikus főpásztorral, kétségkívül kritikus ügyek kapcsán. Noha Miklós püspök több alkalommal is a jót feltételezve nyitva hagyta a válaszadást, néhány esetben konkrétan reagált.

Az egyik ilyen határozott vélemény megfogalmazása Márfi Gyula érsek azon kijelentését érintette, miszerint "a migrációnak nem okai, hanem céljai vannak". Ennek a mondatnak egyébként önmagában nem sok értelme lenne, talán nem is így fogalmazott a püspöktárs, hanem egy "elsősorban" szó is szerepelhetett az eredeti szövegben. Ettől még nem válik igazabbá a kijelentés, a migrációnak ugyanis sokkal nyilvánvalóbbak az okai, mint a céljai. Épp az a lényeg, hogy aligha egységes szándékkal vándorolnak a nem csupán muszlim tömegek kontinensünkre, ám ennél nagyobb dilemma, hogy egy egyházi vezetőnek vajon a félelemkeltés, vagy a békés, krisztusi megoldás keresése-e a feladata.

Nem véletlenül hangsúlyozza válaszában Beer Miklós püspök az evangéliumi "ne féljetek" üzenetet. Szerinte ma még nem akarnak hazánkban letelepedni ezek a vándorlók, de néhány éven belül megkerülhetetlen lesz, hogy valamit kezdjünk velük. Nem menekülhetünk el előlük, az üresen álló falvakban viszont új otthonra találhatnának a dolgozni vágyók a váci püspök szerint. Kegyelmi időszakot említ a főpásztor, és érzékelhető, hogy nem felelősöket keres, hanem megoldás, rendezési lehetőség után kutat.

Ha Márfi Gyula mondjuk úgy fogalmazott volna, hogy "ne csak a migráció ismert okairól, hanem a feltételezhető célokról is beszéljünk", aligha lenne nézeteltérés a két püspök között. Sőt, akár értékes párbeszéd is kerekedhetne egy ilyen felvetésből.

süti beállítások módosítása