Az a nagyon pozitív izé, amit Isten tanúsít irántunk - fiatalok az irgalmasságról
Gégény István 2016. május 09.

Az a nagyon pozitív izé, amit Isten tanúsít irántunk - fiatalok az irgalmasságról

Az Irgalmasság Évét ünnepli a katolikus egyház, sokfelől hallani mostanában, hogy boldogok az irgalmasok. De mit is jelent mai nyelven ez a nem könnyen megfogható kifejezés? Középiskolások és egyetemisták válaszai következnek.

"Nekem az irgalom az a mondat a hosszú, csattogós veszekedés után, hogy: na, gyere, igyunk meg egy kávét! Irgalom az, amikor az utolsó utáni vizsgán még javíthatok, amikor a 6ezredik jónak hitt tanácsom után is vannak, akik jönnek és kikérik a véleményem, amikor a boltos néni legyint és azt mondja: majd holnap amikor jössz, megadod. Irgalom, amikor a kéthetes Sárát rám bízzák, amikor hullafáradtan kéne az öcsém lelkes focimeccs beszámolóját követnem, de rám néz: feküdj le inkább, majd holnap elmesélem. Irgalom, amikor otthon hagyom, de nem baj, amikor elkések, de várnak rám, amikor elfelejtem, de 'ez mindenkivel előfordul'. Nekem az irgalom, a 'még egy lehetőség'." (Luca)

"Szerintem irgalmasnak lenni nem is olyan nehéz, mint ahogy azt sokan gondolják. Elég egy kis odafigyelés , néhány apró gesztus." (Peti)

"Számomra az az irgalom, ha enni adok az éhes húgomnak, vagy ha meghallgatom a bátyám gondjait, vagy ha odaadom az öcsémnek a játékát." (Réka)

"Ez teszi az embert valóban emberivé, hogy magán túllépve képes meglátni a másikban a „felhívó jelleget” (hogy lelkileg, fizikailag éhes vagy szomjas). Ha az Isten irgalmas az emberhez, akkor az embernek sem ártana ezt a társai között gyakorolnia. Valószínűleg mindig van rá alkalmunk, hogy gyakoroljuk az irgalmasságot a mindennapokban, csak meg kell látni bennük a lehetőségeket, időnként becsomagolva érkeznek az alkalmak és lehet, hogy csak később jövünk rá, hogy hagytuk elmenni." (Rebeka)

irgalom_600.jpg

"Az irgalom nekem leginkább Isten hozzánk-állását jelenti. Szóval az a nagyon pozitív izé, amit Isten tanúsít irántunk és amikor valaki irgalmas, az meg akkor van valójában, ha a fentihez hasonló módon viszonyul másokhoz." (Isti)

"Szerintem az irgalmasság az, hogy az angol tanár megkönyörül rajtunk és nem íratja meg az angol témazárót az Irgalmasság Éve miatt." (Hanna)

"Nekem az Irgalmasság Éve azt jelenti hogy Krisztus irgalmas szeretetét még jobban gyakorolni. Jobban odafigyelni a felebarátunkra. S ami a lényeg, hogy itt nyilvánul ki Krisztus irgalmas szeretete, s az Ő irgalmas szíve mindenkit a béke és a szeretet útjára vezet." (Milán)

"Sajnos sokszor nem vagyunk irgalmasak egymással, lenézzük a másikat és nem bocsájtunk meg azonnal. Ez szerintem hatalmas hiba, hiszen Isten arra hív minket, hogy legyünk hozzá hasonlóak, és Ő mindenkinél irgalmasabb. Az irgalmasság az örök élet egyik forrása. Ha irgalmasak vagyunk, már jó irályba haladunk Isten felé." (Dóri)

"Szerintem úgy lehet igazán irgalmasnak lenni, hogy mindenkin próbálsz segítesz származástól, helyzettől függetlenül." (Zsóka)

"Bűneink ellenére is szeret minket az Isten, tehetünk Ellene bármit, Ő akkor is haza vár minket az országába, ahol helyet készített nekünk." (Virág)

"Az irgalmasság szerintem szinte minden isteni jó tulajdonságunkat összefoglalja, mint például: kegyelem (kegyelem 5-ös), megbocsátani a barátainknak, teljes szívvel végezni a feladatainkat, amivel másokra is jobb kedvet hozunk és jó példát mutatunk vele." (Fanni)

"Nekem a tanáraim jutottak eszembe az irgalomról." (Ági)

"Köszi a kérdést! Basszus, már negyed órája gondolkozom... Ha azt kérdezed, hogy milyen egy irgalmas ember számomra, akkor valaki olyanban kezdek gondolkodni, aki más mint a többiek. Nem tudom helyesen teszem-e, és hogy irgalmasnak lenni kiváltság-e. Az egyértelmű, hogy irgalmasnak lenni valami sokkal több, mint empatikusnak, jólelkűnek, adakozónak, segítőkésznek. De itt kezdődik, és irgalmasak talán nem is tudunk lenni, csak közelíteni felé. Mert irgalmasról nekem valaki olyan jut eszembe, aki sokkal a másik felett áll. Éppen olyan sokkal, mint "egy isten". Ezért itt magunk között (emberek) nem tudok az irgalmasságban feltétlen, önzetlen szeretetet érezni (holott attól irgalmasság), hiszen nem vagyunk ilyen nagy mértékben jobbak egymásnál." (Lucia)

"Úgy irgalmas valaki, ha egy nála gyengébb egyénnek ad kegyelmet.. megbocsátást.. irgalmat... Az is ilyen, amikor például egy kutyába nem rúgok bele, vagy egy teknősbékát a hasára fordítok, mikor a hátán kecmereg."(Balázs)

"Manapság az irgalmat gyakorolni a mindennapi életben elég egyszerű, csak időt kell szakítani rá. Több másokat segítő szervezet is van, akik szívesen fogadják az adományokat és segítségeket. Így a testi cselekedet része az irgalmasságnak csak rajtunk múlik a lehetőségek adottak. A lelki cselekedet pedig a mindennapi életem részévé vált, hiszen így nevelkedtem." (Dóra)

"Az irgalmasság alapvetően a segítségnyújtáson alapszik nálam. Ez az, ami a mai világot nem jellemzi - a segítőkészség. Mindenkiben benne kéne, hogy legyen egy kicsit Isten irgalmas keze." (Andi)

A végére még néhány vélemény, amelyek névtelenül érkeztek:

"Szerintem az irgalom valamilyen szinten megegyezik a kegyelemmel. Az irgalom meg azt is jelenti, hogy valakit meg akar büntetni valaki, de nem nagyon, ezért irgalmas."

"Az irgalom az emberi szív legnagyobb cselekedete."

"Hát, maga a kifejezés elég választékos, akár egy fentebb stíl, ha úgy vesszük, mint megbocsátás, akkor egy átlagos érzelmi intelligenciával rendelkező ember igényli, illetve megfordítva, ha igényli, akkor elvárható, hogy alkalmazza. Elfelejteni nem lehet. Megbocsátani, megkegyelmezni lehet bárkinek (legyen az családtag, barát, szomszéd, vadidegen)."

"Úgy lehet irgalmasnak lenni, hogy segítünk másoknak, amiben tudunk és nem bántunk senkit, még azokat sem, akik minket bántottak."

Köszönet a válaszokért!

süti beállítások módosítása