Ideje aggódniuk a katolikusoknak?
Gégény István 2016. május 09.

Ideje aggódniuk a katolikusoknak?

Ferenc pápa gondolatai néha fura visszhangokat keltenek, amik újabb fura visszhangokat idéznek elő. A web sűrűjében halásztunk.

A katolikus egyházfő fontos beszédet tartott, amit azért nem idézett a SZEMlélek blog, mert más megszólalásaival szemben ezt végre sokan - sajnos sokféle interpretáció keretében, nem egyszer részleteket kiragadva - közreadták netszerte. Jött aztán Stumpf András újságíró, és az alábbi kommentet fűzte a közösségi médiában a pápa beszéde, illetve annak kivonata mellé: "Ha hívő katolikus lennék, most nagy gondban volnék."

papa_1.jpg

Noha a beszéd alapján legfeljebb a nem hívő katolikusoknak és a nem katolikusoknak akad okuk aggódásra Ferenc pápa következetesen képviselt álláspontjának újbóli kifejtése nyomán, de az igazi fordulatok csak ezután következtek, tömör reakciók formájában. Külön kommentár nélkül idézünk néhányat a hozzászólások közül:

"Hívő római katolikus vagyok, és nem vagyok semmiféle gondban. Szépen ír a családokról, a haldokló Európáról. A civilizációk összeütközéséhez láthatóan nem ért, és meglep az érzéketlensége az őslakosokkal szemben, noha olyan földrészről jön, amelyet népvándorlók leptek el, és csaknem teljesen kiirtották a bennszülötteket."

"Nézd, Stumpf András, én hívő katolikusként teljesen nyugodt lelkiállapotban figyelem a pápa megnyilatkozásait és a sajtóvisszhangokat. A beszédeket teljes terjedelmükben olvasom, hivatalos fordításban (nem tudok olaszul sajnos), és lehetőleg minden beszédet. Ezért csak amiatt vagyok szomorú, hogy ENNYIRE NÉMA a sajtó azokkal a pápai megnyilatkozásokkal, félmondatokkal szemben, ahol a pápa definiálja, KIK a menekültek. Márpedig ebben a beszédben is elmondja, hogy KIK AZOK, akik felé szeretettel kell fordulni."

"Hívő katolikusként jobban örülök neki, hogy a pápám őszintén hívő és követi Mestere tanítását az idegenek befogadásáról, mintha a mai politikusok tükörképeként közvélemény-kutatásokhoz igazítaná a tanítást. Így lesz hiteles akkor is, amikor mondjuk a melegházasság ellen vagy más megosztó kérdésben foglal állást."

"Nem katolikusként olvasgattam ezt-azt vatikáni és magyar katolikus oldalakon, és megdöbbentem, mennyire nem arról beszél a pápa, ami a bal- és jobboldali hazai interpretációkból kitűnik."

"A Pápa kiáltványa sokkal hitelesebb lenne, ha a Vatikán vagyonát is a prédikált szolidaritás szolgálatába állítaná."

"A pápát szerintem sok esetben félretájékoztatják. Pl. migránsügyben."

"Erősödik bennem a meggyőződés, hogy Jézust ma is keresztre feszítenék..."

"Katolikus nem vagyok, de a gond az gond."

"A Pápa és a nyugati politikusok azért csinálnak csupa hülyeséget, mert nem magyar konzervatívok, és így nincsenek annak az átfogó, bennfentes tudásnak a birtokában, amivel egy csapásra jól rendbe vághatnák a világ dolgait."

süti beállítások módosítása