Lehmann bíboros: volna mit tanulnia az egyháznak a fociból
SZEMlélek 2016. május 11.

Lehmann bíboros: volna mit tanulnia az egyháznak a fociból

Helyzetkihasználás, lélekjelenlét – ezekre nagy szüksége lenne a hívőknek a 80 éves német főpásztor szerint, aki a nők egyházi szerepéről, az ökumené jövőjéről és Ferenc pápáról is nyilatkozott.

Hivatali kötelességei alóli felmentését várja Karl Lehmann, a Mainz-i Egyházmegye vezetője, akivel születésnapja alkalmával a Volksfreund készített interjút. A bíboros – akit 47 évesen neveztek ki a német egyházmegye élére korábban Karl Rahner közvetlen munkatársaként is dolgozott – reméli, hogy Ferenc pápa még sokáig fogja vezetni a katolikus egyházat, ugyanakkor fontosnak tartja felismerni, hogy az egyházfő nem tud minden feladatot egyedül megoldani.

lehman.jpg

A nők aktívabb egyházi szerepvállalását szorgalmazza, ugyanakkor nem szeretné, ha ez a téma az egyházi rendben betöltött tisztségek témájára korlátozódna. – Amikor az 50-es években egyetemista voltam, nagyon kevés nő folytatott teológiai tanulmányokat. Ma már alig van olyan teológiai fakultás, ahol ne lenne legalább egy rendes professzor-asszony egy fő tárgyban. A mi egyházmegyéinkben vannak nők, akik például lelkigondozói hivatalt, vagy egy fontos intézményt, iskolát, egyetemet vezetnek. A Német Püspökkari Konferencia nemrég fogadott el egy ötéves programot a nők fokozottabb bevonására a vezető pozíciókban – mutatott rá Lehmann bíboros. – Ha őszinte vagyok, a női papságra a mi egyházunkban nem látok utat, de nem szabad, ahogy az előbbi szemléltetés is mutatja, hogy egyszerűen leragadjunk ennél a kérdésnél és azt egyetlen kritériumként határozzuk meg a nők jobb elfogadását illetően – tette hozzá.

– Az elmúlt 50 évben az ökumenikus munkában nagyon sokat értünk el. De maradnak még feladatok – fő  problémás terület az Egyház és annak hivatalai és szolgálatai. A menekültkrízisben az Egyházak nagyon sokat tesznek. Ez bizonyára más kérdésben is még közelebb fog hozni bennünket – fogalmazott a keresztény felekezetek lehetséges közeledéséről, majd sportos témában is tett néhány érdekes megjegyzést.

– Mindannyian tanulhatunk egymástól: az egyház a labdarúgástól lélekjelenlétet és a helyzetek kihasználását, a labdarúgás pedig fair-playt és az egymásra, különösen a gyengébbekre való odafigyelést az egyháztól – húzott érdekes párhuzamot a német bíboros.

süti beállítások módosítása