Szíriában folyamatosan Nagypéntek van
SZEMlélek 2016. május 12.

Szíriában folyamatosan Nagypéntek van

Egy Aleppo városában élő, lelkeket mentő ferences szerzetes tudósítása szerint még soha nem volt annyira szörnyű a háborús helyzet, mint napjainkban. Aki tud, segíthet nekik, meg is mutatjuk, hogyan.

- Nem találok szavakat, hogy leírjam azt a szenvedést, amit naponta látok. A háború öt évvel ezelőtti kitörése óta soha nem volt szörnyebb, mint most - így írta le Ibrahim Alsabagh a Kirche in Not katolikus segélyszervezet számára a Szíriában uralkodó körülményeket. Aleppo városa körül Szíria északi részén április óta ismét heves harcok robbantak ki a kormány és a felkelő csapatok között.

aleppo.jpg

Egy kórház elleni támadásban röviddel a május 1-jei ortodox húsvét ünnepe előtt tucatnyi embert öltek meg. - Valójában Nagypéntek volt ez a Húsvétvasárnap - mondta a szerzetes. A miséket megtartották, de sokan félelemből otthon maradtak.

A háborús felek ugyan rövid időre meg tudtak állapodni, a tűzszünetet elvben már kétszer meghosszabbították, ám e cikk írásakor már lejárt a legutóbbi határidő. A milliós város külterületein viszont szemmel láthatóan megállás nélkül folytatták a harcot.

Folyamatosan nehezedik a nyomás a lakosságra. - Aki tud, elmenekül. Csak a legszegényebbek maradnak. Nekik még pénzük sem lenne, hogy biztonságba helyezzék magukat. Az emberek a szétbombázott házakban éjszakáznak. A lelki betegek száma is erősen növekszik - fogalmazott Ibrahim atya. A háború következtében rengetegen kapnak idegösszeomlást, valóságos nyomorban élnek az emberek.

Ő és szerzetestársai ott segítenek, ahol tudnak. - Segítünk a kisebb helyreállítási munkákban, élelem, ruha, gyógyszer és tisztálkodási szerek beszerzésében - tette hozzá a ferences pap. Minden adományt örömmel fogadnak, amelyek nekik köszönhetően megfelelő helyre kerülnek.

Közel 50 ezer keresztény tart még ki Ibrahim Alsabagh szerint Allepoban. Helyzetüket Pál apostoléhoz hasonlítja, ahogy ezt az apostolok cselekedeti is leírják: Pál és Szilás a hitük miatt voltak bebörtönözve. De imáik által szabadulást nyertek. A szörnyűséges börtönt az imádság helyévé tették. - Az aktuális Aleppo-i helyzetre alkalmazva ugyanez érvényes, hasonlóan kitartani és a keresztény szeretetről tanúságot tenni. A kereszt, amit most az itteni keresztényeknek hordozniuk kell, nagyon nehéz - mondja a szerzetes.

Aki segíteni szeretne a szíriai keresztényeknek, akár az említett segélyszervezeten keresztül is megteheti az alábbi számlára utalt adománnyal:

Számlatulajdonos: KIRCHE IN NOT
LIGA Bank München
IBAN: DE63 7509 0300 0002 1520 02
BIC: GENODEF1M05
Közlemény: Syrien

süti beállítások módosítása