Veres András: megszólítás, találkozás, egyházélmény
SZEMlélek 2016. május 18.

Veres András: megszólítás, találkozás, egyházélmény

Szomszédos egyházmegyébe tette át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének székhelyét Ferenc pápa, ennek kapcsán nyilatkozott az új győri püspök.

A május 17-én történt bejelentés kapcsán sokakban felmerült a kérdés: vajon ki fogja a továbbiakban irányítani a Szombathelyi Egyházmegyét? Veres András a Vatikáni Rádiónak adott telefonos interjúban adta meg a következő időszakra vonatkozó választ: két hónapig még korábbi székhelyén marad, a Szent Márton emlékév júliusban esedékes országos ünnepségeit is ő vezeti. A győri beiktatás dátuma sem titok: július 16-án foglalja el új püspöki székét a főpásztor.

veres_andras.jpg

A különleges kinevezésben Veres András Ferenc pápa figyelmességét véli felfedezni, hiszen a magyar püspökök testületének vezetőjeként gyakran kell Budapestre utaznia, és a jövőben kevesebb időt vesznek majd igénybe az ilyen hivatali elfoglaltságai, hiszen Győr közelebb van a fővároshoz, mint Szombathely.

Egyelőre szombathelyi feladatai lezárására koncentrál a püspök, a győri szolgálatra később lesz alkalma felkészülni. Teendőkből pedig akad bőven: diakónus- és papszentelés, jubiláló házaspárok megáldása, valamint az emlékév további programjai. Apró, ám lényeges, elsősorban az új egyházmegye híveinek szóló üzenet is elhangzik a sorok között: tavaly 498 házaspár vett részt az évfordulós eseményen.

Új állomáshelyén a személytől személyig történő megszólítást tartja egyik legfontosabb feladatának, a nagy találkozókat pedig leginkább meghatározó egyházélményként tartja jelentősnek. Ferenc pápa az egyház megújítása iránti elkötelezettségével és a szegények felé való odafordulással mutat példát minden kereszténynek, így – saját szavai szerint – Veres András püspöknek is.

süti beállítások módosítása