120 ezres bibliaóra és társai – korrupció a reformátusoknál vagy politikai lufi?
Gégény István 2016. május 21.

120 ezres bibliaóra és társai – korrupció a reformátusoknál vagy politikai lufi?

Komoly vád érte a Magyarországi Református Egyházat, miszerint jelentősen túlárazott tevékenységeket finanszírozhattak uniós forrásból. Megszólaltattuk a gyanú megfogalmazóját, elértük a reformátusok képviselőjét is.

"A korrupció reformációjának különös esetei" címmel tett közzé feltáró írást a korrupcioinfo.hu, az adatok kikutatását pedig az az LMP-s országgyűlési képviselő végezte, aki korábban a romák felzárkóztatására szánt milliárdos támogatások körüli visszaélésekre is rámutatott. Hadházy Ákos a SZEMlélek blog megkeresésére közölte: nagyjából 180 millió forint összértéket képviselnek az általa jelenleg fellelt vitatható tételek. Akad köztük 120 ezer forintos óradíj bibliaóráért, 30 milliós tanácsadási díj budapesti projektmenedzser cégnek debreceni párkapcsolati tanácsadásért. Számos tanulmány is készült milliós összegekért, amelyek akár meg is érhetik a pénzüket: alighanem ki fog derülni a tartalmuk, a politikus ugyanis ki fogja kérni a tanulmányokat. Szoftvert is fejlesztettek 28 millió forintért, amiről az illetékes projektvezető egy rádióinterjúban közölte, ezért a pénzért csupán egy szoftvertervezetet kaptak.

penz.jpg

Hadházy Ákost aligha vallásellenes érzület hajtotta a gyanítható visszaélések felkutatásában, ugyanis blogunknak úgy nyilatkozott: hitre törekvő embernek tartja magát, ráadásul a szekszárdi református gyülekezetben kántori szolgálatot is végez. Olyannyira nem alaptalan támadásnak tűnik a mostani tényfeltárása, hogy azzal kezdi a korrupciógyanús esetek felsorolását: az evangélikus egyház például az általa ismert adatok alapján teljesen korrekten használta fel az oda juttatott támogatásokat.

A képviselő a konkrét ügyeken túl igen sok egyéb panaszt is hallott egyházakon belüli korrupcióra, de bizonyítékok hiányában nem kívánkozott erre vonatkozóan határozott állásfoglalást tenni. – Ezek az esetek viszont elég beszédesek – fogalmazott.

Hadházy Ákos reméli, az ilyen gyanús pénzköltések kikutatása és nyilvánosságra hozása elősegítheti, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek. Egyelőre vizsgálják, hogy jogi eljárást indítsanak-e az említett ügyek miatt.

A Magyarországi Református Egyház részéről Bogárdi Szabó István a Magyar Nemzet napilap hasábjain reagált, politikai lufinak nevezve az LMP képviselőjének nyilvánosság elé állását. A hazai református egyház zsinatának lelkészi elnöke emellett a gyülekezetek önállóságára hivatkozott, s ígéretet tett rá, hogy felveszi a kapcsolatot Hadházy Ákossal. Szerinte a református egyház nem szokott korrupciós ügyekbe keveredni, de ki fogják vizsgálni, mi történt valójában.

Elértük a református zsinat világi elnökét, Huszár Pál azonban tőlünk értesült először a csalás gyanújáról. Emiatt nem is tudott részletekbe menően reagálni az egyes állításokra, azt azonban megerősítette a gyülekezetek önállóságát illetően, hogy Bogárdi Szabó Istvánnal együtt részben kívülállónak tekinthetőek, hiszen mindketten más földrajzi területen szolgálnak, mint ahol a tételesen felsorolt esetek előfordultak.

Bízunk benne, hogy mielőbb rendeződik az ügy, és - Bogárdi Szabó István szavai szerint - a megfelelő személyek le fogják vonni a következtetéseket.

süti beállítások módosítása