Együtt szenvedünk, együtt keressük a béke útját
SZEMlélek 2016. május 25.

Együtt szenvedünk, együtt keressük a béke útját

A szunniták vallási vezetője az iszlám iratok megújításáról, a szunnita vallási központ béke érdekében tett munkájáról és a terrorizmusról is beszélt.

Május 23-án, hétfőn Ferenc pápa az Apostoli Palotában fogadta a kairói al-Azhar egyetem főimámját, Ahmad Al-Tayyib-ot. Ez volt az első alkalom, hogy a szunnita központ imámja a Vatikánba látogatva a pápával találkozott. A történelmi jelentőségű találkozó utáni interjúban a főimám a pápát a béke emberének nevezte, aki tisztel más vallásokat és azok követőit, a kereszténységet pedig a szeretet és béke vallásának. Al-Tayyib elmondta, hogy a vallási vezetőkön óriási felelősség van, hiszen a mai filozófiai irányzatok és a modern társadalmi ideológiák messze állnak a vallástól és az üdvösségtől, és elbuktak abban, hogy boldoggá tegyék az embereket vagy megóvják őket a háborúktól és a vérrontástól. Azzal folytatta, hogy a vallás nélküli ember veszélyt jelent embertársára, ugyanakkor a 21. század emberei keresik a bölcs iránymutatókat, akik a jó irányba vezethetik őket.

Az al-Azhar Egyetem a skolasztikus iratok megújításába kezdett, mely kapcsán a főimám elmondta, hogy céljuk a terrorista szervezetek által félremagyarázott muszlim felfogás helyreállítása. Az elferdített részletek helyes értelmezését és magyarázatát ma már középiskolákban és egyetemeken is oktatják. Európai mecsetek imámjait is fogadják Kairóban, hogy kéthónapos programon vegyenek részt, ahol a hibásan értelmezett eszmékről, a muszlimok integrációjáról az európai társadalomba és nemzetbe valamint a párbeszédről hallhatnak, így szolgálhatják a biztonságot, a békét és a jólétet az országokban.

aaa8010-740x493.jpg

A főimám felhívást intézett a világnak: felhívást az egységre és összefogásra a terrorizmus megállítása érdekében. Úgy gondolja, ha nem veszünk tudomást a terrorizmusról, akkor annak nemcsak keleten lesz igen nagy ára, de nyugat vele együtt fog szenvedni, ahogy azt már tapasztalhattuk is. Hangsúlyozta azt is, hogy a terrorizmus létezik, de az iszlámnak nincs köze ehhez: azok, akik muszlimokat vagy keresztényeket ölnek meg, félreértelmezik az iszlám szövegeit – szándékosan vagy tudatlanságból. Ez nem a keleti népek keresztényüldözése, már csak azért sem, mert több muszlim áldozata van, mint keresztény, együtt szenvedünk ettől a katasztrófától.

Nem hibáztathatunk vallásokat egyes követőinek torzítása miatt, mert minden vallásban léteznek deviáns csoportok, akik a vallás zászlaja alatt és annak nevében gyilkolnak, összegezte a szunniták vezető imámja.

Záró gondolatában a keresztények és muszlimok közös missziójaként az emberek felemelése említette hitre és vallásra való tekintet nélkül, hogy a háború pusztításától, a nyomortól és a tudatlanságtól megmentse.

süti beállítások módosítása