Krisztus ül a menekültek bárkájában
SZEMlélek 2016. május 30.

Krisztus ül a menekültek bárkájában

Egy csempészhajóból készült oltáron mutatott be szentmisét a kölni dóm előtt Rainer Maria Woelki bíboros.

- Érthetővé szeretnénk tenni a menekülő emberek számára, hogy Krisztus egy hajóban ül velük. Új élet-perspektívát kell nyerniük a szemünkben - indokolta a különleges kompozíció megválasztását a bíboros.

koln.jpg

A bárka oltárrá formálásával Woelki bíboros az egy évvel ezelőtti akcióra emlékeztetett a dóm előtti Roncalli téren. Akkor 23 ezer harangütés csendült egybe, miután 230 templomban emlékeztek egyszerre arra a 23 ezer menekültre, akik 2000 óta a Földközi tengerbe vesztek.

- Egy évvel a harangütések után nem felejtjük el ezeket az embereket. Úrnapján nemcsak Krisztust vihetjük a világba, szép, áhítatos légkört teremtve, hanem meg kell mutatnunk, hogy Jézus mindig ott van a bajbajutottak között - mondta Woelki bíboros. A 23 ezer harangütés akció óta az UNHCR menekültszervezet szerint további 3327 ember halt meg a lélekvesztő bárkákban megkísérelt átkelés következtében. Egyedül 2016 márciusában a bárkákkal megkísérelt menekültek átkeléseinek száma 300 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az oltárként szolgáló hajót az érsekség a MOAS segélyszervezettel együttműködésben vitette Kölnbe. A segélyszervezet adatai szerint a vízi járművet néhány éve a máltai hadsereg egy mentőakcióban foglalta le, majd később elárverezték. Egy máltai hajórestaurátor vette meg. Az úrnapi körmenet után a dómban létrehozott  "irgalmasság szegletében" helyezték el mementóként.

Jellemzően ilyen, fából készült halászhajókat használnak a líbiai csempészek Líbia és Olaszország között. A 7 méter hosszú bárkát a menekültek csempészésekor általában túlterhelik, 80-100 embert is felszállítanak rá, akiknek nincs lehetőségük a nap, a hideg vagy a hullámok elől védni magukat. Csomagot, elemózsiát, vagy vizet többnyire nem engednek fel velük, hogy még több embert vihessenek a fedélzetre. Az emberek a fedélzeten a naptól súlyosan leégve, kimerülten, egymást összenyomva, légszomjtól szenvedve utaznak.

süti beállítások módosítása