Sörözzünk Lutherrel!
SZEMlélek 2016. június 01.

Sörözzünk Lutherrel!

Május 25-én a magyarországi katolikus és protestáns egyházak képviselői gyűltek össze, hogy az 50 éve elindult párbeszédet, útkeresést folytassák.

A konferencián - melyet a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) szervezett - részt vett a katolikus, az evangélikus, a református, a baptista, a metodista és a pünkösdi egyház képviselője is.

A 2013-ban kiadott A szembenállástól a közösségig evangélikus–római katolikus közös megemlékezés a reformációról 2017-ben című párbeszéd-dokumentumot – melynek kapcsán e találkozó is szerveződött – és a megigazulástanról szóló közös nyilatkozatot több ízben is megemlítették. Utóbbit Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem professzora mérföldkőnek nevezte, ám a többi felekezet képviselője inkább megosztónak találta.

dsc_0076.JPG

Kránitz professzor javasolta, hogy 2017-ben dolgozzanak ki közösen egy agendát, amelyet meditációk, istentiszteletek alkalmával használni lehetne, illetve az egyházi év különböző eseményeikor közös megnyilatkozások kiadására hívta a résztvevőket.

Fabiny Tamás evangélikus püspök megemlített egy nem rég nyilvánosságra hozott ökumenikus bűnbánati liturgiát, amely a hálaadó bűnbánati részeket tartalmazza, közös tanúságtételt és együttes cselekvést szorgalmazva, akár közös gyertyagyújtás formájában. A 2013-ban kiadott dokumentummal kapcsolatban egy finn püspököt idézett, aki percekre lebontott cselekvési tervet ajánlott az olvasásához – végén a kellemes „jutalommal”: Luther nyomán igyunk meg egy sört is.

A konferenciát Fischl Vilmos MEÖT főtitkár összefoglalója, majd egy közös imádság zárta. Arról, hogy utána közösen söröztek volna, már nem szól a fáma…

A találkozóról szóló beszámolót az evangelikus.hu oldalon lehet elolvasni.

süti beállítások módosítása