Dalai láma: az iszlám lényege a szeretet, de ne maradjanak Európában a menekültek
SZEMlélek 2016. június 02.

Dalai láma: az iszlám lényege a szeretet, de ne maradjanak Európában a menekültek

Számos vélemény, sarkos és mérsékelt gondolat lát napvilágot hónapok óta a migrációval kapcsolatban. Tenzin Gyatso egyszerre érvel a jólétben élők felelőssége és az elvándorlók hazatérése mellett.

A dalai láma a német Frankfurter Allgemeine Zeitung lapnak adott terjedelmes interjút, amely eredeti formájában ide kattintva olvasható. A SZEMlélek blogon a teljes beszélgetésből két kérdést és feleletet közlünk magyar nyelven.

dalailama.jpg

– Mit gondol a jelenlegi európai menekültválságról?
– Ha az egyes menekültek – különösen a gyermekek és a nők – arcába nézünk, érezzük a szenvedésüket. Az embereknek, akiknek egy kicsit jobban megy náluk, felelősségük van, hogy segítsenek nekik. Mostanra azonban már túl sokan lettek. Európa, például Németország, nem szabad, hogy arab földdé váljék. Németország az Németország. A menekültek olyan sokan vannak, hogy a gyakorlatban mindez nagyon nehéz. Erkölcsi szempontból is úgy gondolom, hogy a menekülteknek csak ideiglenesen kéne itt maradniuk. Annak kéne a célnak lennie, hogy hazatérjenek, és segítsenek az országuk újjáépítésében.

– Európában növekednek az ellenérzések a muszlimokkal szemben. Hogyan értékeli ezt?
– Muszlim egyének és kis csoportok azok, akik gyilkolják egymást az országaikban. Síiták, szunniták. Nem az egész iszlámot képviselik, és nem is minden muszlimot. Minden vallás, így az iszlám fő üzenete is a szeretet. Gonosz emberek a buddhisták, a keresztények, a zsidók és a hinduk között is akadnak. Néhány muszlim által elkövetett egy-két borzalmas cselekmény miatt nem szabad az egész muszlim világot elítélnünk.

(Nagypál Szabolcs fordítása)

süti beállítások módosítása