Nőt a kispapok közé!
SZEMlélek 2016. június 13.

Nőt a kispapok közé!

Egyedüli nőként éveken át együtt tanult 220 kispappal, együtt ebédeltek és jártak könyvtárba. Közben egymástól is tanultak: Dawn Eden elsajátította a férfiak nyelvét, míg ők megtanultak kevésbé „macsónak” lenni és több szívélyességet mutatni egymás felé.

Az Illinois-i egyetem történetében Dawn Eden Goldstein az első nő, aki hittudományi doktorátust szerzett. - A mindkét nemmel való kapcsolat szükséges a cölibátus gyümölcsöző megéléséhez, így a nőkkel való egészséges kapcsolatot is meg kell tanulnia a papságra készülőnek - nyilatkozta az újságíróból lett teológa.

Ezt a vágyát a családszinódus záródokumentuma, az Amoris laetitia is megerősít, ahol különösen nagy hangsúlyt kapott a nők jelenléte a papképzésben. (AL 203)

Dawn Eden nem akármilyen életutat járt be eddig: zsidó családban született, majd agnosztikussá lett, később protestáns közösségben talált otthonra. 2006 óta tagja a katolikus egyháznak, de az útkeresése itt nem állt meg. Megjelenő könyve kapcsán sok helyre invitálták, ám tudását nem érezte elegendőnek, és a katolikus egyházban sem talált olyanokat, akik közérthetően tudnak az egyházról beszélni. Így kezdett bele teológiai tanulmányaiba, s bár nem direkt volt célja, mégis megszerezte a legmagasabb egyházi tudományos fokozatot.

Ennek nyomán elhatározta, hogy szemináriumban szeretne tanítani. Mielőtt bárki azt hinné, hogy pap akar lenni, eszében sincs ilyesmi. Sőt, a nők diakónussá szentelésével sem ért egyet.