Emiatt igazán lenyűgöző az osztrák vasút videója
Gégény István 2016. június 18.

Emiatt igazán lenyűgöző az osztrák vasút videója

Három napon belül 555 ezer megtekintésnél és 6746 megosztásnál jár az ÖBB önkritikus videója. A nyilvánvaló üzenetek mellett van egy másik titka is a felvételnek.

A magyar focicsapat osztrákok ellen aratott győzelmétől hangos a szakmai és a közösségi média, jogosan. Új színt hozott az örömmámorba az Osztrák Államvasutak (ÖBB) videója, amely magyar szemnek és fülnek igencsak ismeretlen, megdöbbentően őszinte elismeréssel adózik a nyertes csapat sikere előtt. Igazuk van azoknak is persze, akik jó kis magyaros tempóval rámutatnak a kompozíció nem túl rejtett csipkelődéseire, így az állandóan zabáló magyar karakterre, de hát egyesek ugye bátran mernek tükörbe nézni, míg mások...

obb.jpg

No, de van itt valami egészen más is, ami sokkal burkoltabb üzenetként érkezik felénk, mégsem kell hozzá óriási kódfejtési képesség, hogy felismerjük, miben vagyunk mi, magyarok nem pusztán két gólnyival lemaradva sógorékhoz képest.

Az érintett meccset június 14-én 20 óra környékén fújták le. Az említett videót 24 órával később posztolta a vasúttársaság. Pont. Sőt, felkiáltójel, akár három is. Annak ellenére, hogy bizonnyal rákészült az utasaiból élő cég marketinges csapata a sportesemény meglovagolására, kizárt, hogy ezt így előre kitalálhatták és leforgathatták volna.

Tehát egyetlen napon belül (az éjszakát is beleszámolva):
1. feldolgozták, kiheverték a vereséget (nem erre készültek)
2. felismerték, kidolgozták az üzenetet, amivel új utasokat nyerhetnek
3. megírták a forgatókönyvet, kiválasztották a szereplőket, biztosították a technikát
4. leforgatták a film alapanyagát (ne legyenek kétségeink, ez nem 5 percbe telt) menet közben, valós körülmények között, kiürített vagonban (valószínűleg plusz vagont kellett csatolni egy létező RailJet szerelvényhez, ennél egyszerűbb módja nem nagyon lehetett egy hirtelen felvétel megalkotásának)
5. megszerkesztették, megvágták a filmet
6. jóváhagyták
7. közzétették

Most akkor tegyük a szívünkre a kezünket, és válaszoljuk meg őszintén: elképzelhető lenne mindez a MÁV vagy bármely más magyar állami szervezet esetében (különös tekintettel az 1. és 6. pontokra)?

Na, ugye!

süti beállítások módosítása