Két pápa van? Jönnek a papnők? Szétesik Európa? Isten szereti a melegeket? Aki válaszol: Ferenc pápa
SZEMlélek 2016. június 28.

Két pápa van? Jönnek a papnők? Szétesik Európa? Isten szereti a melegeket? Aki válaszol: Ferenc pápa

A katolikus egyházfő már megint repült - ezúttal Örményországból Rómába -, közben bevállalt néhány kemény kérdést, amelyekre szokás szerint szókimondó válaszokat kaptak az újságírók.

Számos hazai médium megírta, hogy Ferenc pápa szerint az egyháznak bocsánatot kellene kérnie a homoszexuális emberektől. Nagyon igazak ezek a szavak, persze nem árt az eredeti szövegkörnyezetet megismerve megérteni, mire gondolt a pápa, és mire nem. Ráadásul sokkal több izgalmas részletet tartalmaz a teljes beszélgetés annál, amit a sajtó egy része kicsemegézett.

- Sokak felé bocsánatkéréssel tartozik az egyház - így válaszolt Ferenc pápa a repülőút során tartott sajtókonferencián elhangzott kérdésre. A felvetés a homoszexuális személyekre vonatkozott, a felelet ugyanakkor szélesebb kört érint:  velük együtt mindenki, akit az egyház "marginalizál" - szegények, nők, munkában kizsákmányolt gyermekek is - bocsánatkérést érdemel, a megáldott fegyverek ugyancsak ide tartoznak szerinte.

Ferenc pápa ezzel együtt megismételte, hogy a tanításban nincs változás (a homoszexuális cselekedet ellentétes a természetes törvénnyel), ám hozzáfűzte klasszikussá vált megjegyzését is: "ha egy ilyen személy tiszta szívvel keresi Istent, ki vagyok én, hogy megítéljem?"

paparepul.jpg

Egy kérdés a visszavonult pápával való viszonyát érintette, miszerint egy kontemplatív és egy aktív vezetője lenne az egyháznak. Ferenc viccesen jelezte, volt már három pápája is egyszerre az egyháznak, majd közvetlen hangvétellel hozzátette: Benedek az ő számára amolyan bölcs idős rokon, aki tartja a vállát és hátát imával. Megerősítette: a visszavonult korábbi egyházfő engedelmességet fogadott utódjának.

Az összortodoxnak szánt zsinatot pozitívan ítéli meg a katolikus egyházfő, amely ha nem is jelent hatalmas haladást, de fontos lépés előre.

- Van-e Önben aggódás amiatt, hogy Nagy-Britannia kilépése Európa széteséséhez és akár háborúhoz is vezethet - kérdezte az egyik sajtómunkás. – A háború már zajlik Európában! Aztán jelen van a szakadás légköre, de nemcsak Európában, hanem az országokon belül is. Emlékezzünk csak Katalóniára vagy Skóciára tavaly… Nem mondom, hogy veszélyesek ezek a szakadások, de alaposan tanulmányozni kell őket, és mielőtt megtennénk az elszakadáshoz vezető lépést, komolyan kell beszélni egymással és keresni kell a lehetséges megoldásokat - felelte a pápa, majd hozzátette: az EU-nak a találékonyság és az „egészséges egységtelenítés” lépését kell megtennie, vagyis nagyobb függetlenséget és szabadságot kell adnia az unió országainak.

A reformáció félezredik jubileuma is terítékre került, Ferenc pápa ezúttal sem félt önkritikát gyakorolni. - Azt hiszem, Luther Márton szándékai nem voltak tévesek: ő egy reformátor volt. Talán bizonyos módszerek nem voltak helyesek, de abban a korban (...) látjuk, hogy az egyház nem volt éppen egy utánozni érdemes példakép: az egyházban korrupció volt, világiasság volt, ragaszkodás a pénzhez és a hatalomhoz. És emiatt ő tiltakozott - mutatott rá. - Sok olyan dolog van, amelyért együttesen dolgozunk - erősítette meg a közös jövő lehetőségét a pápa.

A nők egyházban betöltött szolgálatáról is érkezett kérdés - ez a téma igen aktuális a Vatikánban. Ferenc pápa szerint nem lesz nehéz tisztázni, volt-e a jelenleginél aktívabb szerepe a nőknek az egyházban. Az ezt tanulmányozó bizottság névsora kezd összeállni. - Számomra nem annyira a nő funkciója fontos, hanem a gondolkodása: a nők másképp gondolkodnak, mint mi, férfiak. Nem lehet jó döntést hozni, jót és helyeset, ha nem hallgatjuk meg a nőket - közölte, kiemelve, hogy az egyház maga is "nő", ilyen nemű névelő áll számos nyelvben a kifejezés előtt. Egy korábbi nyilatkozatában a pápa jelezte: a papság lehetősége nem állt nyitva a nők előtt, számos más funkcióban azonban fontos feladatok várnak rájuk.

Az egyházfő a következő útjáról is szólt, ami Lengyelországba vezet. Részt vesz majd az Ifjúsági Világtalálkozón, emellett ellátogat Auschwitz és Birkenau haláltáborába. Elmondása szerint ezekre a borzalmas helyekre "egyedül szeretne menni", beszédek nélkül, csendben.

süti beállítások módosítása