A golyóálló brazil bíboros születésnapja
SZEMlélek 2016. július 04.

A golyóálló brazil bíboros születésnapja

A félelmet nem ismerő Orani João Tempesta Rio de Janeiro hajléktalanjai közt töltötte 66. születésnapját: a város leghírhedtebb negyedében takarót, ruhát, kávét és tejet osztott a rászorulóknak az éj közepén.

joao.jpg

A bíboros testközelből is megtapasztalta már a város egyre romló közbiztonsági állapotát: 2014 szeptembere óta két alkalommal állították meg gépkocsiban utazva és rabolták ki őket, lopták el autójukat. Június 10-én pedig egy fegyverpárbajból került ki épségben, amikor rendőrök és drogdílerek tüzet nyitottak egymásra.

A bíboros hálából, hogy újabb évfordulót ünnepelhet, látogatást tett a fedél nélküliek közt, amivel nyájának többi tagját is inspirálni szeretné.

- Ahol Isten emberei vannak, ahol Rio de Janeiro emberei vannak, ott vagyok én is, osztozva a szenvedéseikben - fogalmazott. - Azért a napért élek, amikor közelebb kerülünk egymáshoz, a béke, a testvériség és az irgalom jeleként. Így Rio városa nem a természeti szépségéért és történelméért lesz már csak ismert, hanem az itt élő emberekért, akik szeretettel vannak egymás iránt és törődnek egymással - tette hozzá.

Ezzel Tempesta bíboros Ferenc pápa nyomdokaiba lépett, aki 77. születésnapját a római hajléktalanok csoportjával közösen reggelizve töltötte, a következő évben pedig kérésére önkéntesek osztottak szét hálózsákokat azok közt, akik az Örök város utcáink élnek.

süti beállítások módosítása