Legyőzi-e az irgalom az igazságot?
SZEMlélek 2016. július 05.

Legyőzi-e az irgalom az igazságot?

Jónak lenni, jót tenni sokszor nem logikus. Olykor feszültséget kelt és igazságtalannak tűnhet, mint a tékozló fiú történetében. Akkor az irgalom igazságtalan? Van igazságtalan irgalom?

Ilyen kérdéseket feszegetett a 34. Máriagyűdi Ifjúsági Találkozó (MIT), amelynek központi témája a katolikus egyház tematikus évéhez és az Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) mottójához illeszkedve az irgalom volt. A szombati nap egyben a pécsi egyházmegyéből az IVT-re utazók előtalálkozója is volt. A hétvége során az irgalmasság megannyi formájával találkozhattunk: kaptunk szállást, italt, ételt, és ha úgy nézzük, a pólófestés által kaptam egy új ruhát is. Az irgalmasság lelki cselekedeteit pedig mindenki korlátlanul gyakorolhatta.

petralead.jpg

A pénteki nap az ismerkedésről szólt. Ez volt a harmadik MIT, amin részt vettem, és az egyik legjobb változtatás a korábbi évekhez képest, hogy már pénteken is volt csoportbeszélgetés. Olyan csoportnak lettem a vezetője, amely tele volt nagyszerű fiatalokkal, akik a MIT-en kívül az IVT-n is részt vesznek.

A hangulatot a Vivat Bacchus együttes interaktív koncertje fokozta, akik bordalait hallgatva a társaság nagy része szívesen ellátogatott volna a 22 borvidék valamelyikére. A nap csúcspontja a welcome party volt, amely során rá kellett döbbennem, hogy a Pécsi Egyházmegye papnövendékei a legkirályabb arcok – velünk táncolják Shakira Waka wakáját is, ha arról van szó.

Másnap Gál Karesz atya előadása oldotta bennünk a feszültséget, amit az irgalmasság és az igazságosság szembeállítása okoz. Bennem főleg az maradt meg, hogy az igazságosság minden szemszögből nézve mást jelenthet, míg az irgalomra bárhonnan tekintünk, ugyanaz. A kettő ráadásul egyáltalán nem ellentéte egymásnak: egyik se zárja ki a másikat.

petrapolo.jpg

Jó volt hallani a magunkkal szembeni irgalomról, ami legalább annyira fontos, mint az irgalmasság testi és lelki cselekedetei, de sokszor elfeledkezünk róla. A délutáni műhelyek alatt médiás feladataim révén egy kicsit mindenhova betekinthettem: azt tapasztaltam, hogy számos remek lehetőséget kínált a rendezvény, és örömmel láttam, hogy ki is használják a résztvevők. Püspök atya is meglátogatott minket, beszélgetett a résztvevőkkel, ő celebrálta az esti misét.

Számomra a kiengesztelődés útja hozta el a lelki megérkezést, melyet Taizé-i imaóra és egy szentségimádás követett. Közben volt gyónási lehetőség, emellett ferences nővérekkel és házaspárokkal lehetett beszélgetni.

Vasárnap az elköszönés előtt újmisés papjainkat, Lápossy Petit és Berecz Tibit faggathattuk. Megtudtuk, hogy jutottak el a papságig, mit szólt mindehhez a család, mit és miért választottak papi jelmondatuknak. Ők mutatták be a templom búcsúnapján az ünnepi szentmisét, újmisés áldásban is részesítettek bennünket.

petracsoport.jpg

Nem volt könnyektől mentes a búcsú, de nemsokára jön az IVT, ahol újra találkozhatunk sokakkal.

Brand Petra

süti beállítások módosítása