A brit kilépés a zarándokoknak is fájdalmas lehet
SZEMlélek 2016. július 06.

A brit kilépés a zarándokoknak is fájdalmas lehet

Anglia távozása az Európai Unióból nem várt következményeket hozhat a gyógyulást kereső zarándokok életében is. A Lourdes-i kegyhelyre látogatók, a gyógykezelésekben biztosítási alapon részt vevők köre töredékére csökkenhet EU-s állampolgárságuk elvesztésével.

Az angol állampolgároknak Európai Egészségbiztosítási Kártya nélkül a kezelések teljes összegét ki kell majd fizetniük, és ezzel nem csak a lourdes-i, de az összes külföldi gyógykezelés teljes árát állniuk kell, ami csak a tehetős rétegek kiváltsága lesz. A kereskedelmi alkudozások, politikai kalkulációk közt nem szabadna megfeledkezni arról, hogy a betegek és fogyatékkal élőknek is biztosítani kell az egyenlő lehetőségeket a gyógykezelésekhez való hozzáférésben, így szélesebb rétegeknek válna elérhetővé a francia és más zarándokhelyek látogatása.

p1000979.jpg

Michael Moran, a Lourdes-i Nemzetközi Orvosi Bizottság tagja és egy zarándoklatokat szervező angol plébánia vezető orvosa aggodalommal fogadta a referendum eredményeit. A Lourdes-i zarándoklatok különösen fontosak azoknak, akik legjobban rászorulnak, akik számára más külföldi utazás nem lehetséges.

Az Egyesült Királyságból több millió hívő indul zarándoklatra Európa országaiba, különösen beteg, fogyatékkal élő és idősödő hívők. 1858 óta, amióta Lourdes kegyhelyként „üzemel”, milliók látogatták meg a barlangot és vettek fürdőt az ott feltörő vízben. A zarándokhely a híveknek vigaszt nyújt, a rászorulókat, gyógyulásra vágyókat pedig különleges figyelemmel és szeretettel fogadják és látják el.

süti beállítások módosítása