Büntetést kaptak az ápolók, mert nem ölték meg a gondozottat
SZEMlélek 2016. július 07.

Büntetést kaptak az ápolók, mert nem ölték meg a gondozottat

6 ezer eurós büntetést szabtak ki egy katolikus fenntartású gondozóotthonra Belgiumban, miután megtagadta az eutanáziát gondozottjuktól.

Belgiumban 2003 óta végezhető legálisan eutanázia. Azóta „virágzik” is a kegyes halál intézménye: 2010 és 2015 között megduplázódott a regisztrált eutanáziák száma, 954-ről 2021-re ugrott a számuk. A múlt évben egy orvosetikai lapban megjelent cikk szerint ez a szám csak töredéke a valóságnak: a végrehajtott eutanáziák többsége még mindig illegális, – és ami még sokkolóbb – a páciens beleegyezése nélkül végzik el az orvosok.

A belga törvények szerint kórház és gondozóotthon nem tagadhatja meg az eutanáziát egy pácienstől sem. Ugyanakkor az Egyház határozott kijelentése eutanáziát nem engedélyez semmilyen körülmények között sem.

Ez a legutóbbi eset nagy vihart kavart, többen az eutanáziát támogatók köréből példaértékűnek nevezték.

fotonoticia_20160422064435_1280.jpg

A katolikus ápolási otthont a 74 éves nő családja feljelentette, majd az eset után a tüdőrákban szenvedő asszonyt hazaszállították. A bíróság az otthont 3 ezer eurós pénzbírságra büntette, tovább az asszony három gyermekének további ezer-ezer eurós kártérítés megfizetésére kötelezte.

A bíróság döntése szerint az ápolóotthonnak nem volt joga az eutanázia visszautasításra lelkiismereti okok miatt. A család ügyvédje szerint egyértelmű, hogy egy intézmény sem avatkozhat bele a doktor és a beteg közti megállapodásba. A Doktor Halál néven ismertté vált Wim Distelmans doktor szintén üdvözölte az ítéletet. - Nagyon fontos esetnek lehettünk tanúi. Legközelebb, ha egy intézmény meg akarja tagadni az eutanáziát, kétszer is meg kell gondolnia azt. Kórházakban és gondozói otthonokban még mindig vannak ilyen esetek, amikor elutasítják a beteg kérelmét az eutanáziára - mondta Doktor Halál.

Tragédia, hogy az eutanázia ma már a helyes megoldásnak tűnik. Ez az eset is azt mutatja, hogy az emberi élet milyen keveset jelent Belgiumban, fűzte hozzá az esethez egy keresztény brit politikus. 

süti beállítások módosítása