Az apáca és a banditák egy tévésorozatban
SZEMlélek 2016. július 13.

Az apáca és a banditák egy tévésorozatban

A 20. század fordulóján élt egy katolikus nővér Új-Mexikóban, aki szembeszállt a Vadnyugat banditáival, bevándorlók és az amerikai őslakosok jogaiért küzdött, iskolákat és kórházat alapított. Kalandos és példaértékű életéről hamarosan filmsorozat is készül.

Blandina Segale nővér legendás élete által ihletett tévésorozat van készülőben Új-Mexikóban, a nővér munkásságának helyszínén. A sorozat a nővér életén és az 1932-ben kiadott könyvén alapszik, amely a készülő sorozattal megegyező címet viseli (’At the End of the Santa Fe Trail’) és tartalmazza Blandina nővér leveleit testvérének. Ezekből megismerhetjük a korabeli Trinidad és Új-Mexikó törvénytelen állapotát, de a nővér bevándorlókkal és a bebörtönzöttekkel való munkája is kirajzolódik az olvasó előtt.

131900225_1403765733.jpg

Blandina nővér Olaszországban született 1850-ben, ám nem sokkal később családjával Amerikában telepedtek le, ahol csatlakozott a Könyörületesség Nővérei Kongregációhoz. Egyik híres történet, amikor egy alkalommal Blandina nővért hírt kap arról, hogy Billy, a Kölyök néven elhíresült bandita a városba érkezik, hogy megskalpoljon négy orvost, akik visszautasították meglőtt barátjának kezelését. A sebesültet Blandina nővér ápolta, akihez amikor Billy elment megköszönni a gondoskodást, a nővér rábeszélte őt, hogy hagyjon fel erőszakos tervével, ne bántsa az orvosokat.

A nővér kanonizálásához szükséges vizsgálatokat a santa fe-i érsekség októberre fejezi, eredményeiket elküldik a Vatikánba, hogy Blandinát szentként is tisztelhessék. Új-Mexikó 400 éves katolikus történelmében ez lenne az első eset, hogy ezen vizsgálatokat elvégezik boldoggá vagy szentté avatás céljából. A korábbi érsek elmondása szerint találkozott olyan szemtanúkkal, akik látták még, ahogy Blandina nővér küzdött az amerikai indiánokat érő kegyetlen bánásmód ellen, ahogyan megpróbálta megállítani a nők szexuális céllal zajló kereskedelmét. Azt is vizsgálják, hogy halála után miként segített azokon a rákban szenvedőkön és nincstelen bevándorlókon, akik imáikban az ő segítségét kérték.

- Egy megosztott országot látott, ahol erőszakmentességgel küzdött az erőszak ellen. Azért dolgozott, hogy ne érje diszkrimináció a bevándorlókat - mondta a Blandina nővér által alapított kórház igazgatója, Allen Sanchez.

süti beállítások módosítása