Veres András: nehéz a helyzetünk, de nem reménytelen
SZEMlélek 2016. augusztus 09.

Veres András: nehéz a helyzetünk, de nem reménytelen

A magyar püspökök testületének elnöke szerint csak az mondhatja magát kereszténynek, aki az evangélium értelmében a szeretet hirdetője és tevékeny megvalósítója.

veresandras1.jpg

- Komolyan kell vennünk a hitünket. Az a feladatunk, hogy a béke munkatársai legyünk - fogalmaz az új győri püspök a vele készült interjúban. A Credo szerkesztősége az egyház mai helyzetéről kérdezte a főpásztort, perspektivikusan haladva a globális kihívásoktól hazánk lokális kérdéseiig.

A magyar püspöki közösség vezetője úgy véli, igazságtalan társadalmi helyzet alakult ki, amely sok probléma forrása. Európában a kereszténység meggyengült: kevesen készek szerinte akár áldozatok árán is az evangélium útján járni.

- Idehaza napjainkra megérett az ateista diktatúra ideológia terméke - fogalmazott a későbbiekben, ám a remény jeleit is látja. - Kialakulóban van egy egyház felé tudatosan forduló fiatal réteg - tette hozzá bizakodva. Kitért a Krakkóban zajlott Ifjúsági Világtalálkozóra, amely szavai szerint nagy megerősítés volt a résztvevők számára az egyházhoz való tartozásban.

Hogy mi vezethet előre a hit elmélyítésnek útján? András püspök szerint leginkább közösségi eseményekre van szükség, amelyek megerősítik a Krisztushoz tartozást, felébresztik a missziós lelkületet. Meggyőződése, hogy a korábbi évtizedekben kialakult egyfajta rejtőzködési szándék, Krisztus követői emiatt nem mernek a nyilvánosság elé állni. Arra bátorít, hogy vállaljuk fel a világban keresztény voltunkat, ez a szavak mellett tettekben is nyilvánuljon meg.

A politikától sem kellene szerinte távol maradnia az egyház tagjainak, vállalni kell az ilyen társadalomformáló feladatokat is. - Az a küldetésünk, hogy Krisztus országát építsük, már itt, a Földön - zárta gondolatait a győri megyéspüspök.

süti beállítások módosítása