Felszentelték az első mongol papot
SZEMlélek 2016. szeptember 01.

Felszentelték az első mongol papot

Mongólia a világ egyik legnagyobb területű országa, ám lakossága alig több mint Budapesté, a katolikusok aránya pedig szinte elenyésző, négyezrede csupán a lakosságnak, ezer főt tesz ki. A hétvégén mégis mérföldkőhöz ért a mongol katolikus egyház közel negyedévszázados történelme: először szenteltek pappá mongol őslakost.

Múlt vasárnap a mongol  Joseph Enkh-Baatar pappá szentelésének ünneplésére telt meg az ulánbátori katedrális, ahol az 1500 megjelent között a főváros polgármestere és közel 100 dél-koreai pap is jelent volt, hiszen az országot erős missziós szálak kötik Mongóliához. A frissen szentelt mongol atya nem lesz egyedül a szolgálatban: az országban 20 pap és több mint 50 nővér szolgál, akik 21 különböző országból érkeztek 12 kongregáció tagjaként.

fr_joseph_during_consecration_cna.jpg

Enkh-Baatar atyát nagyon várják már a számára kijelölt közösségben, ahol rövid időn belül biztos, hogy mindenkit arcról és névről fog ismerni a mindössze 21 tagú közösségben.

cqnwypyw8aaymgt-690x450.jpg

A mongol püspök, a Fülöp-szigetekről származó Wenceslao Padilla atya számára különleges öröm Enkh-Baatar szentelése. Padilla atya 1992-ben érkezett Mongóliába missziós csapat tagjaként. 1994-ben megalapították az első katolikus plébániát, 1995-ben tarthatták meg az első keresztelőt, majd 2003-ban püspökséggé vált közösségük. A katolikus közösség központja az ország fővárosában, Ulánbátorban helyezkedik el, bár egyházmegyének még nem nevezhető, mivel túl kicsi és nem képes fenntartani magát.

 A közeljövőben több papszentelésre is sor kerülhet, hiszen három másik hallgatója is van szemináriumnak.

20131025nw1524-800x500.jpg

Mongólia 53%-a buddhistának vallja magát, 3% muszlimnak, de az egykori szovjet tiltás is nyomot hagyott a vallási életen: közel 40% nem tartja magát vallásosnak egyáltalán. A missziós munka és Enkh-Baatar atya működésének is egyik kulcsa ezért a vallások közti párbeszéd folytatása és fenntartása lesz.

cruxnow.com

fotók: cruxnow.com; CNA

süti beállítások módosítása