Ne csináljunk Istenből bűnbakot!
SZEMlélek 2016. szeptember 02.

Ne csináljunk Istenből bűnbakot!

Szólított fel mindenkit a múlt héten földrengéssel sújtott területek püspöke, Domenico Pompili. Isten az emberiség megmentője és nem használhatjuk bűnbakként, mondta Amatrice város áldozataink temetésén augusztus 30-án.

A közel 300 halálos áldozatot követelő földrengés augusztus 24-én rázta meg Olaszország középső részét, Lazio és Umbria térségét.

A szentmisét egy hatalmas sátorponyva alatt tartották, ahol a hajléktalanná vált túlélők és a kormány képviselői is megjelentek. A fából készült keresztre szegezett Krisztust a tetőről kötélen belógatva függött az oltár felett. A háttérben beton és acélépületek összeroncsolt elemeinek a távoli hegyek és erdők élénkzöld színe adott keretet a zuhogó esőben.

 x_lon_italyfuneral_160830_nbcnews-ux-1080-600.jpg

Hol van Isten? - tesszük fel a kérdést, s bár e kérdésnek nem utólag kellene felmerülnie, mégis mindig ez az első, amit megkérdezünk, ha az élet és a halál magyarázatát keressük – mondta Pompili püspök.

Hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni az érintett területek közösségeink életerejét, mert „ha elhagyjuk e területeket az másodszor is megölné őket”.

crltkmsweaahqvc.jpg

Az állami megemlékezésen augusztus 27-én több mint kétezren vettek részt, köztük az olasz elnök és miniszterelnök is. Az oltár előtt tucatnyi koporsó állt virággal és az elhunytak képeivel borítva, köztük két kis fehér koporsó is, emlékezve a gyermekekre, akik életüket vesztették a katasztrófában.

- Jogosan kérdezik az emberek: „Uram, hol vagy?”, de ha mélyebbre tekintenek, meglátják, hogy a földrengés elveheti mindenüket, csak egy dolgot nem, a hit bátorságát - mondta D’Ercole püspök, aki a szertartást vezette. - A szeizmológusok megpróbálnak mindent, hogy megjósolják a földrengéseket, de csak a hit tud megtanítani minket, hogy hogyan dolgozzuk fel a történteket - folytatta. - Ne féljetek! Ne habozzatok segítséget kérni, de sose veszítsétek el a bátorságotok, mert csak együtt vagyunk képesek újjáépíteni az otthonainkat és templomainkat. – mondta D’Ercole püspök.

4954a503-d67a-46a9-9d0e-e318a706ce7d_cx0_cy3_cw0_w987_r1_s_r1.jpg

A földrengés egyik epicentrumához közel fekvő Norcia városa, ahol Szent Benedek született is súlyosan sérült. A településen az összes templomot veszélyesnek minősítették. Jelenleg a helyi karitász hatalmas sátrakat állított fel a fedél nélkül maradtak számára és a szertartások helyszínéül.

süti beállítások módosítása