Katolikus püspökök közleménye Európáról és a migrációról
SZEMlélek 2016. szeptember 12.

Katolikus püspökök közleménye Európáról és a migrációról

Ha a a Magyar Katolikus Püspökkari Konferencia nem is, a közép-kelet-európai püspöki konferenciák képviselői kiadtak egy közös nyilatkozatot a sokakat érintő, érdeklő témában.

Pozsonyban találkoztak Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Bulgária, Lengyelország, Fehéroroszország, Bosznia-Hercegovina, Litvánia, Csehország, Románia és Ukrajna katolikus egyházi elöljárói - jelen volt köztük Erdő Péter és Veres András is. Az általuk kiadott közlemény ide kattintva olvasható, itt pedig magyar nyelven is elérhető.

pusp1.jpg

Néhány fontos gondolatot kiemeltünk az alábbiakban:

A püspökök úgy vélik, sürgetően fontos, hogy újrakezdődjön a közös gondolkodás az európai identitásról, amely mindig is szoros kapcsolatban állt az egy férfi és egy nő házasságán alapuló családdal. Csak az utódokkal rendelkező társadalom lehet reménnyel rendelkező társadalom.

A bevándorlás nem megoldás a demográfiai válságra.

A püspökök külön kötelességüknek tartják az üldözött keresztények segítését, de nem zárnak ki szívükből egyetlen segítségre szoruló embert sem, lett légyen a világ válságtérségeiben vagy országainkban.

A püspökök remélik, hogy Európa olyan földrész lesz, amely első helyre teszi az emberi élet tiszteletét – a fogantatástól a halálig –, és azt is, hogy a család és a házasság támogatása első helyet foglal el a közélet irányítóinak tudatában.

(Kép forrása: CCEE, Felvidek.ma/Peter Zimen/TKBS/Magyar Kurír)

süti beállítások módosítása