A görcsös vallásosság beteggé tesz
SZEMlélek 2016. október 25.

A görcsös vallásosság beteggé tesz

- A merev keresztények gonoszok, képmutatók vagy betegek - figyelmeztet Ferenc pápa. Szerinte az ilyen emberek jónak tűnnek, de nem ismerik Isten gyermekeinek szabadságát.

A merevség mögött mindig meghúzódik valami rejtett dolog. Az ilyen hívők nem szabadok: a törvény rabszolgái. Isten azonban szabadságot, szelídséget, jóságot ajándékoz nekünk – fogalmazott a katolikus egyházfő október 24-én, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

gorcs.jpg

A Vatikáni Rádió tudósítása szerint a pápa rámutatott: Jézus a szombati gyógyításán megbotránkozó elöljárót képmutatónak nevezi. A Törvény ugyanis nem azért született, hogy rabszolgáivá legyünk, hanem azért, hogy szabaddá és gyermekké tegyen minket.

- A merevség nem Isten ajándéka. A szelídség igen, a jóság igen, a jó szándék igen, a megbocsátás igen. A merevség viszont nem! A merevségben mindig van valami betegesség. Mennyire szenvednek a merevek: amikor őszinték és észreveszik ezt, szenvednek! Nem képesek Isten gyermekeinek szabadságát megélni, nem tudják, hogyan kell az Úr Törvénye útján járni és nem boldogok – mondta a pápa.

A Tékozló fiú történetére is kitért: az idősebb testvér, aki mindig jól viselkedett, felháborodik apján, mert az örömmel fogadja vissza elzüllött kisebbik gyermekét, aki megbánva tettét hazatért. Ez a viselkedés megmutatja, hogy mi van az effajta jóság mögött: „a magukat igaznak gondolók gőgje”.

Imádkozzunk az Úrhoz testvéreinkért, akik azt hiszik, hogy az Úr Törvénye útján járni azt jelenti, hogy merevekké kell válni. Az Úr segítsen nekik megérezni, hogy Ő az Atya és, hogy ő szereti az irgalmat, a gyengédséget, a jóságot, a szelídséget, az alázatot. Mindannyiunknak tanítsa meg, hogy ezekkel a viselkedésmódokkal járjunk az Úr Törvénye útján – hangsúlyozta a pápa hétfő reggeli szentmiséjén.

A Vatikáni Rádió beszámolója ide kattintva olvasható el, illetve hallgatható meg.

süti beállítások módosítása