100 milliárd dollár adósság elengedését dalolta ki a világ vezetőiből egy rocksztár
SZEMlélek 2016. november 04.

100 milliárd dollár adósság elengedését dalolta ki a világ vezetőiből egy rocksztár

– A világ döntéshozó hatalmainak Ferenc pápára kellene hallgatnia és véget vetni a korrupciónak – így buzdított a katolikus egyházfő támogatására a U2 együttes frontembere, Bono, akit régóta szoros kapcsolat fűz a pápákhoz.

A fentieket egy videó üzenetben mondta el korábban az énekes az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa által a „Föld és étel” nevű, "éhezés nélküli világért" küzdő kampányt elindító milánói rendezvényen. Bono (hivatalos nevén: Paul David Hewson) arról beszélt, milyen nagy inspirációt jelent számára a pápa legkiszolgáltatottabbak felé tanúsított szolidaritása. – Nagy rajongója vagyok Ferenc pápának, de ki nem az – mondta mosolyogva. Üzenetének legfontosabb eleme az volt, hogy felajánlja Ferenc pápának a mélyszegénység és az ezt övező közömbösség elleni harcban való együttműködését.

bono1.jpg

De mit keres egy rocksztár egy ilyen rendezvényen, miért üzen a pápának? A világ egyik legnagyobb hatásúnak és befolyásúnak tartott filantrópja nem első ízben működik együtt a különböző felekezetekkel, az amerikai evangéliumi közösségektől kezdve a római katolikus egyházig.

A közös munka 1999-ben az evangéliumi keresztények által létrehozott Jubilee 2000 kampánnyal kezdődött. A harmadik évezred küszöbén a bibliai „elengedés esztendejé”-től inspirálva a mozgalom célja – a világ legnagyobb mélyszegénységében élő országainak adósság elengedése – egybeesett II. János Pál pápa milleniumra vonatkozó felhívásával. Eszerint a jubileum közeledtével, a Leviták könyvének szellemiségében a keresztényeknek fel kell emelniük hangjukat a világ szegényei érdekében, és célul kell kitűzniük a legszegényebb országok adósságának eltörlését. Így került sor 1999-ben II. János Pál pápa és a Jubilee 2000 delegáció tagjaként jelenlévő Bono találkozására. E kampány eredményeire hivatkozva ösztönzött újabb együttműködésre videóüzenetében az énekes.

A kampány amúgy igen eredményesnek bizonyult: a föld 35 legszegényebb országának több, mint 100 milliárd dollárnyi adóssága került elengedésre. A felszabaduló forrásokból a legnagyobb szegénységben élők – többnyire afrikaiak – részére oktatási és egészségügyi programok valósulhattak meg.

Mindez – a U2 zenei és közéleti tevékenységével együtt – inspiráló és biztató példát mutat arra, hogy lehet – és hogyan lehet – különböző keresztény vallási csoportok, akár nem hívők összefogásával – félretéve teológiai, hitéleti, világnézeti különbözőségeket – a közös jó cél érdekében tevékenykedni.

A U2 zenéje mindig is az egység felé törekvést, a kompromisszumkészséget, a társadalmi igazságosságot és egyenlőséget vállalta fel témáiban. Erre való fogékonyságuk családi és nemzeti sajátságaikban keresendő. A katolikusok és protestánsok között terrorizmusig fajuló ellenségeskedés Írországában megszületni egy katolikus-protestáns vegyes házasságba, majd a ’70-es évek karizmatikus-pünkösdi megújulásában tinédzserként megtérni egy dublini kicsi, de tüzes, Bibliáért rajongó, nyelveken imádkozó közösségében, majd ugyanitt punk rock zenekart alapítani – nos, talán sok mindent megmagyaráz a frontember fáradhatatlan emberbarát aktivizmusáról és vallási nyitottságáról.

Filozófiája az említett videó üzenetében is felvillan: „EGYként kiállva, EGYségben, mint EGY nagy emberi család, konzervatív és liberális, gazdag és szegény, bármely vallás képviselői –, ha EGY közös célon dolgozunk, elérhetjük az éhezés végleges felszámolását: EGY emberiség – ahol jut ennivaló mindenki számára”.

Úgy tűnik, a szolidaritás és zene világa olyan integráló képességgel és erővel bír, amely a különbözőségeiken túllépő és túlnéző embereket képes eredményesen összehozni.

Györkös Ráchel Anna

süti beállítások módosítása