Beer Miklós: Egyházszakadás jöhet, ha korunk farizeusai így folytatják
Gégény István 2016. november 09.

Beer Miklós: Egyházszakadás jöhet, ha korunk farizeusai így folytatják

A váci megyéspüspök szókimondó interjúkötetben vallott bátor nézeteiről, most jött ki a nyomdából a tabumentes dialógus folytatása. Ennek apropóján beszélgettünk a katolikus főpásztorral.

- Egyszer bedobott egy nagy követ a nyugodtnak tűnő tóba, amikor az önszórakoztató gettóegyházról és az onnan kivezető útról fogalmazta meg véleményét. Ezúttal egyházszakadás közeledésére hívja fel a figyelmet, de beszél a cölibátus eltörléséről, a papi visszaélésekről, a nők egyházi szerepéről, irritáló fizetésekről és a vasárnapi boltzárról is. Mi a célja ezekkel a megszólalásokkal?
- Úgy vagyok vele, ahogy a Toldiban olvashatjuk: "Tűrte Miklós, tűrte, míg tűrhette." Szomorúan tapasztalom, hogy egyre többen támadják Ferenc pápát a katolikus egyházon belülről, egyszerű tudatlanoktól mániákus látomáshirdetőkig sokan mondanak róla rengeteg ostobaságot. Különösen fájlalom, hogy katolikus papoktól is hallani ilyen véleményeket. Ezért mondom azt, hogy reális esélye van valamiféle egyházszakadásnak, mert nagyon felerősödtek ezek a hangok. Igyekszem időben szólni, mielőtt bekövetkezne a baj.

beerm.jpg

- Mi állhat ezeknek a támadásoknak a hátterében?
- Azt gondolom, nagyon sokan nem értik a pápát, holott ő az evangélium útján jár, s radikálisan szakítani kíván minden farizeusi szokással. Élénken él bennem ezzel kapcsolatban egy karikatúra, ahogy a pápa ott ül a székén, a Szentírást olvassa, a háta mögött pedig aggódva megjegyzi két tridentista: "Látod, megint ezt olvassa, ilyenkor jutnak eszébe azok a vad gondolatok!" Aki ismeri az egyháztörténelmet, tudhatja, hogy valahogy rendre újratermelődnek azok az emberek, akik egy vallást kizárólag betű szerint akarnak értelmezni, követni, ezzel viszont kidobják az üzenet lényegét, a betű által közvetített szellemiséget. Ez igaz a szentmisére is: vajon az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért? Ebben is komoly vita van a katolikus egyházon belül.

- Ma is élnek tehát közöttünk farizeus módjára gondolkodó katolikusok?
- Igen. Ezek a tradicionalista gondolkodású emberek ragaszkodnak ugyan az írott törvényhez, ugyanakkor ki akarnak bújni a személyes felelősség alól. Az illető azt gondolhatja, ő a szertartást elvégezte, a többi Isten dolga. Ám nem ezt olvassuk az evangéliumban.

- Az említett könyv még meg sem jelent, ma jött ki a nyomdából. Hogyan hozhatta napvilágra a tartalmának egy részét máris egy hírportál?
- Nem tudom, hogyan jutottak hozzá. Nem tőlem kapták meg.

- Mi a véleménye az amerikai elnökválasztás friss eredményéről?
- Nagyon kevés időm volt egyelőre tájékozódni, így nem tudok részletekbe menően nyilatkozni. Nagyon szíven ütött ugyanakkor Hillary Clinton korábbi nyilatkozata, amely az európai keresztények gondolkodásának átformálásáról szólt. Emiatt egy kicsit örülök, hogy nem ő nyert. Nagyon úgy tűnik, az amerikai emberek két kevéssé alkalmas jelölt közül választhattak. Bízom benne, hogy ennek ellenére jó irányba fognak haladni a dolgok.

Beszélgetőtárs: Gégény István

süti beállítások módosítása