Tényleg elment az amerikaiak esze?
Gégény István 2016. november 09.

Tényleg elment az amerikaiak esze?

Donald Trump lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Az óriási hatalommal hamarosan felruházódó személy nem csupán furcsa viselkedésével, de veszélyes üzeneteivel is félelmet ébreszt sokakban.

Szabad, demokratikus választáson gyűjtött sokkal több elektori helyet Donald Trump, mint Hillary Clinton. Az viszont nem most, hanem jó ideje eldőlt, hogy az USA következő elnökének megválasztása minimum összemérhető a brexit hatásával, bár Trump várható tevékenységéből akár gigászi globális feszültségek és házon belüli forradalmak is fakadhatnak.

trump_szem.jpg

Egy választás, egy kampány nem feltétlenül ad pontos képet a leendő kormányzásról, ezt hazai példák alapján is tudhatjuk. Ennek jegyében nem lehetetlen némi pozitívumot felfedezni az aggasztó előjelek sodrában, ugyanis a leendő elnök győzelmi beszéde egészen más hangot ütött meg, mint amit tőle eddig láttunk, hallottunk.

Noha egy ilyen beszédnek ugyancsak "laza" viszonya szokott lenni az elkövetkező valósággal, Donald Trump olyanokat mondott, amelyek felét betartva máris elsimulhatnának a világ ráncai. Felidézünk néhány gondolatot, részben a jegyzőkönyv kedvéért.

- Nem kampány, mozgalom - emlékeztetett a szónok, s ebben benne van némi célzás arra a közösségi szemléletre, csapatjátékos koncepcióra, amely vizuálisan is megnyilvánult a helyi idő szerint éjszakai ünnepi eseményen. Alig fértek el a színpadon a rokonok, szenátorok, támogatók, Trump pedig rendre fel is sorolta, kinek mit köszönhet. Még kihívója, a színes bőrű keresztény orvos, Ben Carson is kapott elismerő szavakat. Nem bánnánk, ha vállveregtés mellett akár pozíció is jutna neki az újonnan felálló kormányzatban.

- Ami megosztott volt, újraegyesítjük - fogalmazott Trump, s valamiféle újraépítés programját is meghirdette. Ami még fontosabb, ráadásul valószínűleg főleg ennek köszönheti győzelmét: oda fognak figyelni az elfeledettekre. Úgy legyen!

Szó volt még az USA előtt álló nagyszerű lehetőségekről, merjünk nagyokat álmodni, jöhet a növekedés időszaka - ezek már inkább tűnnek kötelező panelnek. Ami kevésbé lett volna kötelező, mégis átjött az élő közvetítés képein: Donald Trump ezúttal nem bohóckodta el fellépését, tartózkodott a tőle korábban nem idegen szélsőséges, kirekesztő megjegyzésektől, pedig most sokkal nyugodtabban megtehetné, az eredmények ismeretében.

Ez a performansz pedig bizonnyal legalább annyira szólt a nagyvilágnak, mint az USA népének. Naivitás lenne mindezt készpénznek venni, de bizonyítást nyert, hogy tud ez az ember normális, értelmes is lenni, ha akar.

Kétségkívül izgalmas időszak kezdődhet - folytatódhat? - a világpolitikában. Hogy esetleg borzalmas lesz, arra nagy esély van. Mint ahogy Hillary Clinton győzelmének is jelentős esélye volt...

Gégény István

süti beállítások módosítása