Tényleg jó ötlet túltolni a homofóbozást?
Gégény István 2016. november 24.

Tényleg jó ötlet túltolni a homofóbozást?

Nyitottság, elfogadás - szép szavak, fontos értéket képviselnek. Ám a hisztéria, ami az "Anya, Apa, Gyerekek" kampányt körüllengi, feltételezhetően valami másról szól.

Homofóbiát kiáltanak néhányan annak a kezdeményezésnek kapcsán, amelyre egy budapesti pékáru kereskedés egyszerű plakátocskája hívta fel a figyelmet. Mielőtt továbbmennénk, vegyük észre: vajon mekkora hatást ért el a témát illetően nem masszív elkötelezettnek számítók körében a kampány a tervezett népszerűsítés eszközeivel, szemben egy "jó helyre" kihelyezett szimpla, nem harsogó felhívással?

csalad.jpg

A vita tárgya nem más, mint a tétel, miszerint sokan örülnének, ha a család definíciója nem módosulna. Vagyis továbbra is az 1 apa és 1 anya életszövetségén alapuló, a gyermekeikkel kiegészülő közösséget neveznénk Európában családnak. Mást pedig nem.

Ez a törekvés joggal fáj a másságot egyenlősíteni akaróknak, de a hibát ezúttal nem "mások" készülékében érdemes keresni. Mielőtt bárki homofóbiával vádolna engem is, érdemes elolvasni, mit gondolok a saját nemükhöz vonzódókról. Ezzel együtt meggyőződésem, hogy minden társadalom éltetői, alappillérei a családok, azok alapja pedig a házasság. Ez nem zárja ki, hogy azonos neműek ne élhetnének egy fedél alatt, egy háztartásban. Itt azonban egy intézmény védelme, avagy lerombolása forog kockán, amely műhely értéke leginkább akkor mérhető fel, ha megpróbáljuk elképzelni, milyen lenne a világ családok, rokonság, családfák, a "vér" összetartó ereje nélkül.

Sok érték fakad a szabadságból, de a túlzott lazaság, a korlátok elmosása, kiiktatása nem szokott jóra vezetni. Keressék bátran a saját útjukat, élethivatásuk beteljesítésének lehetőségeit a másként érzők, gondolkodók, de hagyják meg a családot annak, ami!

Nem a saját nemükhöz vonzódók ellenében, hanem a család intézményének védelmében támogatom az "Anya, Apa, Gyerekek" kezdeményezést, és arra buzdítok mindenkit, hogy ha nem is tesz hasonlóan, legalább fogadja el, hogy vannak, akik így gondolkodnak. Mert szép dolog az elfogadás, ugye?

Hasznos olvasmányként ajánlom a kampány magyar szervezőjével készült interjút.

Gégény István

süti beállítások módosítása