Csodálkozzunk rá az életünkre!
SZEMlélek 2016. november 29.

Csodálkozzunk rá az életünkre!

Ádvent van, karácsony közeleg. Mit kezdjünk magunkkal ebben az időszakban? Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja ad néhány tanácsot.

kranitzmihaly.jpg

A katolikus teológus a hirado.hu oldalon fejtette ki gondolatait a lelki készülődésről, az alábbiakban a dékán néhány gondolatát idézzük.

Sajnos sokan ebben az időszakban és az ünnepben már csak a csillogást látják, az ajándékozást. Ez persze benne van, de ennél sokkal több is. Az üdvösség történetében is van egy nagyon nagy várakozás. Karácsonykor többféle beteljesedésről beszélünk, egyrészt a kétezer évvel ezelőtti  eseménynek a megünnepléséről, másrészt Jézusnak a második visszatéréséről. Lesz egy újabb adventus domini, egy újabb úrjövet.  Az adventre az öröm a jellemző.

Jó lenne elgondolkodni Krisztus születése kapcsán, milyen jó, hogy van gyermekünk, van unokánk, családunk, szeretteink. A rövid lejáratú örömök, egy könnyűzenei koncert, egy műszaki eszköz, egy tárgy nem adnak igazi boldogságot. Ezeknek csak szolgálniuk kellene az embert, de nem lenne szabad hagyni, hogy ezek uralkodjanak fölöttünk, mert így függőségbe kerülünk.

...mindenki csodálkozzon rá a saját életére, arra, hogy mi megy végbe a természetben, ott is állandó átalakulás van. Senki ne álljon meg egy bizonyos szinten, járjon az igazság után az elvei mentén. Hiszen minden ember szabad, saját akaratából dönti el mindenki, hogyan rendezi be az életét. A nem hívő ember is szereti a családját, a feleségét, a barátait, és ha ebben hűséges, valamint a lelkiismeretéhez, ami úgy szólván egy szívbe írt törvény, hogy tedd a jót és kerüld a rosszat, akkor már sokat tett. Ha már ezt megtartja, akkor jó irányba halad, hiszen az életünk, az a néhány évtized, amit itt a földön kaptunk maga az út, amit be kell járni. Ebben segíthet az adventi készülődés.

süti beállítások módosítása