Rabszolgából lehet szentté Amerika első afroamerikai papja
SZEMlélek 2016. december 14.

Rabszolgából lehet szentté Amerika első afroamerikai papja

Elutasították az összes papnevelő intézetből, de ő nem adta fel a hivatását. Neve hamarosan felkerülhet a szentek sorába.

Egy lépéssel közelebb került a szentté avatáshoz Augustus Tolton atya, aki az 1800-as évek végén szolgált Chicagóban és Illinois nyugati részén. Ő az USA történetében az első színes bőrű katolikus pap.

tumblr_nm4sby7vbx1tuy8zto1_540.jpg

Rabszolgának született Missouriban, családjával Illinoisban már szabad emberként élhetett. Papi hivatása első lépcsőjeként Amerika összes szemináriumába jelentkezett, ám mindenhonnan elutasították. Végül Rómába, a Pápai Városi Egyetemre vették fel. Tolton arra számított, hogy Afrikába küldik misszióra, ám végül Chicagóba irányították vissza, hogy szolgálja a környék afroamerikai lakosságát. 1897-ben halt meg a híres chicagói hőhullám idején.

augustus_tolton.jpg

Szombaton exhumálták Tolton atya holttestét, amit a szentté avatáshoz szükséges vizsgálatoknak vetnek alá.

Nagyszerű dolog, hogyha valakit a környékről szentté avatnak, és ezzel példát mutathatunk, hogyan lehet keresztényként élni, mondta a springfieldi egyházmegye püspöke.

2010-ben jelölte Chicagó érseke Tolton atyát a szentté avatásra. 4 évvel később az életét bemutató hivatalos dokumentációt benyújtották a Vatikánba. Jelenleg a szentté avatási ügyekkel foglalkozó kongregáció döntésére várnak.

(cruxnow.com)

(fotó: http://blackandindianmission.org/)

süti beállítások módosítása