Romaiskola miatt perelték a görögkatolikusokat
SZEMlélek 2017. január 12.

Romaiskola miatt perelték a görögkatolikusokat

Van egy iskola a nyíregyházi Huszár-telepen, ahova többségében roma gyerekek járnak. Ezért indított pert egy civil szervezet a fenntartó görögkatolikus egyház ellen. Szegregáció, hátrányos megkülönböztetés? Hallgassuk meg, mit mondanak az oda járó gyermekek családjai!

Utolsó padba ültették, átengedték év végén, csak mihamarabb kikerüljön az iskolából, számolnak be a szülők a gyermekeiket korábban, más iskolában ért megkülönböztetésekről. Itt a tanárok és kispapok együtt játszanak velük, megfogják a kezüket és ha nem éri el a szintet, megbuktatják.

234.jpg

Ettől jobb iskola kell?! Itt mindenük megvan!

Példamutatás és segítségnyújtás, így jellemzik a Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola vezetőségét és az egyházat, akiknek "vétke", hogy nem hagyták el a lakótelepet, hanem kulturáltabbá, élhetőbbé tették.

 

Győzött a józan ész és a nyitott szív

2012-ben indult a per, s több forduló után 2015. ápr. 22-én a Kúria jogerős döntésével zárult, amely elutasította a felperes keresetét. A határozat kimondta, hogy "a szülők és a tanulók szabad iskolaválasztási jogát tiszteletben kell tartani, ezért a jogellenes elkülönítés tilalmára hivatkozással nem vonható el azoknak a szülőknek a szabad iskolaválasztáshoz való joga, akik amellett foglaltak állást, hogy gyermekeiknek a IV. r. alperes oktatási intézménye nyújtja az általuk igényelt és elfogadott, meggyőződésüknek megfelelő oktatást, nevelést. A szülőknek joga van arra, hogy gyermekük választásuk szerinti egyházi iskolába járjon, amely egyúttal lakóhelyükhöz is elérhető közelségben van."

Az iskola fenntartója a per ideje alatt még a Hajdúdorogi Egyházmegye volt, jelenleg azonban a görögkatolikus egyházban bekövetkező szervezeti változások miatt a szintén görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye lett a fenntartó.

(fotó: nyirgorkat.hu)

süti beállítások módosítása