Szír pátriárka: imádkozzanak értünk, a muszlimokért is
Gégény István 2017. február 22.

Szír pátriárka: imádkozzanak értünk, a muszlimokért is

2 millió eurót ad a magyar kormány a szíriai keresztényeknek. A pénz mellett a helyi hadseregek támogatását és imát kért II. Efrém Ignác szír ortodox egyházi elöljáró.

patriarka.jpg

Fele-fele arányban kap támogatást hazánktól a szír ortodox és katolikus egyház, erről február 21-én állapodott meg a magyar miniszterelnök és a hazánkban tartózkodó pátriárka.

Balog Zoltán miniszter a döntés kapcsán úgy fogalmazott: a nyugati kereszténység 21. századi szégyene, hogy még soha nem álltak olyan közel a megsemmisüléshez a közel-keleti keresztény közösségek, mint ma. Szerinte amikor a közel-keleti keresztényekről van szó, "rólunk van szó, ha ők nem lenének, mi sem lennénk", hiszen arról a földről ered a keresztény tanítás és kultúra.

II. Efrém Ignác előadásában a politikusok felelősségéről szólva hangsúlyozta: szeretnének békében élni saját szülőföldjükön, ehhez pedig az kell, hogy a döntéshozók ne engedjék fegyverhez jutni a terroristákat, ugyanakkor támogassák Irak és Szíria hadseregét, hogy megvédhessék az embereket, függetlenül vallási és etnikai hovatartozásuktól. Majd hozzátette: az emberektől pedig "azt kérjük, hogy jöjjenek el hozzánk, beszélgessenek az egyszerű emberekkel, adjanak reményt, és mutassák meg, hogy mellettünk állnak", legfőképp pedig "imádkozzanak értünk, keresztényekért és muszlimokért egyaránt".

(Forrás: kormany.hu, fotó: Bartos Gyula/EMMI)

süti beállítások módosítása