Ilyen még nem volt: nő áll a Scotland Yard élén
SZEMlélek 2017. február 23.

Ilyen még nem volt: nő áll a Scotland Yard élén

Cressida Dick személyében először neveztek ki női főparancsnokot a 188 éve alakult Scotland Yard élére.

scot.jpg

A Scotland Yard - hivatalos nevén Metropolitan Police Service - a londoni rendőrség neve, de terrorelhárító részlegének hatásköre az egész országra kiterjed. Nagy-Britanniában nincs országos hatáskörű rendőr-főkapitányság, és a Scotland Yard mindenkori főparancsnoka a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt.

Cressida Dick korábban a terrorelhárító részlegnél dolgozott parancsnoki beosztásban, éppen az ügyosztály egyik legtragikusabb időszakában. Ő volt a műveleti parancsnoka annak a rajtaütésnek, amelyben a Scotland Yard egy kommandós egysége agyonlőtt egy ártatlan brazil bevándorlót, miután öngyilkos merénylőnek hitték.

A 27 éves Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen két héten belül megkísérelt második robbantásos merényletsorozat után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, miután a gyanúsnak talált férfi nem állt meg felszólításukra, hanem berohant egy metróállomásra. Az üldöző rendőrök utolérték, és ketten is tüzet nyitottak rá.

Két héttel korábban, 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 ember megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

Menezes megölése előtt egy nappal négy - azóta életfogytiglani börtönre ítélt - terroristajelölt ugyanilyen merényletet kísérelt meg, de egyikük pokolgépe sem robbant fel. Menezesről a rendőrség azt feltételezte, hogy az osztag tagja volt, de ez a feltételezés tévesnek bizonyult. A Scotland Yardot a bíróság később elmarasztalta, de Cressida Dick személyes felelősségét nem állapította meg.

Amber Rudd belügyminiszter "kivételes tehetségű vezetőként" jellemezte a Scotland Yard új főparancsnokát, Sadiq Khan, London polgármestere pedig kijelentette, hogy "a lehetséges legjobb személy" került a londoni rendőrség élére.

(Forrás: MTI, fotó: Charlotte Ball)