Így támadja a kormánymédia az egyházat
Gégény István 2017. február 26.

Így támadja a kormánymédia az egyházat

A váci püspöknek alighanem fejébe szállt a misebor, legalábbis ezzel indokolja a Magyar Idők szerzője a befogadott menekültek felkarolására hívó üzenetet.

Pilhál György pacáját megírta - nem én találtam ki, ez a kifejezés szerepel annak az irománynak fejlécében, amelyben részeges kijelentésnek próbálja beállítani a szerző Beer Miklós felhívását - és ez lenne célzása szerint a jobbik eset.

paca.jpg

Lassan kezdhetünk hozzászokni, hogy még szakmabelinek tűnő kollégák sem képesek tiszteletben tartani az alapvető tényeket, így a kormánypárti lap munkatársa a Magyar Kurírra hivatkozik, holott a váci püspök a SZEMléleken keresztül szólította meg a társadalmat. A katolikus portál csak ezt követően, múlt időben utalva egy létező felhívásra tette fel kérdéseit a már korábban publikált felhívás kapcsán. Ha az újságíró elvégezte volna a minimálisan elvárható házi feladatot, talán egy kicsit kevésbé lenne most kellemetlen helyzetben.

Merthogy abban a videóban Beer Miklós elismerően szól a kormány tevékenységéről, az ablakok, kiskapuk bezárásáról, és a már befogadott, legálisan érkező, menekültnek nyilvánított személyek további sorsa kapcsán fogalmazta meg gondolatait. Vagyis Pilhál György részegezős kritikája az egész kormányt, az állami szerveket is érinti - be van itt rúgva mindenki, nyilván.

A tollforgató szándékát jól jellemzi, hogy az évtizedek óta hatalmas szociális missziót végző Miklós püspök munkásságára csupán akkor figyelt fel, amikor egyes médiumok próbálták egy emléktábla ügyében lejáratni.

Pilhál Györgynek nincs olyan szerencséje, hogy holmi miseborra fogja a katolikus egyház egyik főpásztora elleni támadását. A 30 ezüstről szóló történet sokkal jobban passzol tevékenységéhez, s csak remélhetjük, hogy amikor szembesül tettei következményével, nem azt az utat választja majd, mint az a bizonyos áruló.

Addig is adódna egy újabb házi feladat a kollégának, ha már az előzőt nem sikerült elkészítenie. Nemrég kiírtak egy pályázatot - nem a Váci Egyházmegye, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakemberei -, amelynek célja a társadalmi kohézió erősítése. Tetszik, nem tetszik, ezen pályázati kiírás 1. főtevékenységéhez tartozóan olyan kezdeményezések támogatására is lehet sokmilliós vissza nem térítendő, akár önrészt sem igénylő forrást igényelni, mint, idézem, "Menekültmisszió vagy otthonukból elüldözött menekültek integrációja, érzékenyítés, mediáció".

Ha következetes a Magyar Idők szerzője, hamarosan e pályázat kiötlőiről is hasonló eszmefuttatást olvashatnak, akik ilyen lapot olvasnak egyáltalán.

Gégény István

süti beállítások módosítása