Benedek pápa jó formában van
SZEMlélek 2017. március 22.

Benedek pápa jó formában van

Jövő hónapban tölti 90. életévét, egészsége alapvetően jó, továbbra is igen aktív napirend szerint él. Helyzetjelentés az emeritus pápa, XVI. Benedek mindennapjairól.

Idős kora ellenére nincsenek komoly egészségügyi problémái, jó formában van Benedek pápa. Legjobban az zavarja – osztotta meg egy friss interjúban Georg Gänswein érsek –, hogy némi segítségre szorul a járásban, de már igazán jól boldogul a bottal, tette hozzá Joseph Ratzinger legközelebbi segítője.

2013-03-02-papa-lemondas-utan.jpg

Szellemileg teljesen tiszta és éleselméjű. Részt vesz mindenben: olvas, imádkozik, zenét hallgat, látogatókat fogad. Mindennap egy kis sétával köti össze a rózsafüzér imáját. Éppen úgy telnek a napjai, ahogy nyugalmazott pápasága kezdetekor mondta az érsek.

Gänswein szerint Benedek továbbra is "falja a könyveket", de arról nem árult el többet, hogy most éppen mit olvas a pápa. Érdeklődési köre igen szerteágazó.

A könyveken kívül újságot is olvas, tévét néz, követve a világ híreit. Általában ahogy Rómába költözése óta mindig olasz csatornákat néz az emeritus pápa, de ha bátyja, a 93 éves Georg Ratzinger van nála látogatóban, akkor német adóra váltanak.

Az emeritus pápa látogatóit illetően az érsek elmondta, hogy sokféle nemzetiségű, korú és foglalkozású ember megfordul nála, akik közül többeket az évek alatt ismert meg, míg másokkal ilyenkor találkozik először. 

– Sok kérés érkezik hozzá, még túlóráznia is kell – jegyezte meg derűsen segítője.

Mi segíti a közel 90 éves emeritus pápát, hogy ilyen jó formában maradjon? Gänswein érsek szerint a rendszeres napirendje, amit minden reggel szentmisével kezd. Vasárnaponként Benedek tartja a szentmisét, amelyet kitüntetett figyelemmel várnak, hiszen nagy nyitottsággal osztja meg gondolatait.

(cruxnow.com)

(Fotó: gyor.egyhazmegye.hu)

süti beállítások módosítása