Legyen kötelező tananyag az 5 szeretetnyelv!
SZEMlélek 2017. március 31.

Legyen kötelező tananyag az 5 szeretetnyelv!

Mit adott neked Gary Chapman? Ezt a kérdést tettük fel olvasóinknak, barátainknak. Mutatjuk a válaszokat.

5nyelv.jpg

Gary Chapman 5 szeretetnyelvről szóló világsikerű munkájáról bő 10 esztendeje hallottam először, a pszichodrámával történt találkozásom során. Az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek és a testi érintés szerinti "kategóriába" sorolás nem volt teljesen új koncepció, "találmány" számomra, hisz legszűkebb mikroközegünkben, a családban ezt nap mint nap megtapasztalhatjuk a bennünket körbevevő szeretteink és rokonaink működéséből. Viszont mindezek tisztán láttatása, az ezekről való hiteles gondolkodás és az ehhez társított "jó gyakorlatok" segítenek minket abban, hogy tudatosabban figyeljünk a másikra, s megtanuljunk úgy szeretni, ahogyan igazán neki szüksége van arra, amit ő is be tud fogadni, s érezni. Ebben segítenek minket Gary Chapman könyvei, gondolatai. Még nagyon sokunknak tanulnunk kell a hozzánk közel álló emberek szeretetnyelvét... Ha ezt "elsajátítjuk", akkor  észre fogjuk venni, hogy kapcsolatainkban minőségi előrelépés következik majd be.

Melinda

Milyen meglepő, talán észre sem vesszük, de ezeket a szeretetnyelveket gyakoroljuk a munkahelyen is. Például ha asszony munkatárs elismerő szavakat kap, biztosan sokat segít abban, hogy jobban dolgozzon. Az ajándékozásról nekem rögtön a prémium jutott eszembe, amit nagyon gyakran használunk a cégeinkben. Még meglepő módon a testi érintés is ott van ebben a közegben. A kézfogás egy szép példája ennek. De ott van a minőségi idő is, talán leginkább ez a fontos, hogy értékes végtermék legyen a munkánk után.

Ugyanakkor a párkapcsolatban ezek kevéssé jelentkeznek. Nem adjuk meg magunknak a lehetőséget, hogy ezeket nap mint nap gyakoroljuk. Mintha magától kellene működnie a párkapcsolatnak.

Szerintem az olvasó a szeretetnyelveket olvasva először biztos a párkapcsolatra asszociál. Arra gondol, egyértelműen ott kell ezeket használni. Azonban mégsem ott teszi. Ha igazán őszinte akar lenni magához, akkor érzi, hogy egy jó üzleti környezetben, egy jó munkahelyen előbb figyel ezekre a szeretet nyelvekre, még ha nem is így hívja őket.

Milyen érdekes nem? Az én életemben is így van ez. Magamra fegyelmezetten odafigyelve tudom csak a szeretetnyelveket alkalmazni a házasságomban. Egy-egy válságos helyzet mutatja csak meg azt, hogy eltértem a személyes szeretetnyelv alkalmazásától.

Kükedi Zsolt

Az elmúlt 1-2 évtized alatt többször előkerült az öt szeretetnyelv különböző alkalmakkor, közösség-építések és lelkigyakorlatok során. Rám a legnagyobb hatással mégis az ezzel a megközelítéssel való első találkozásom volt: amikor a könyvben olvastam róla. Végigkísért, leginkább családi kapcsolataimban. Hozzájárult ahhoz, hogy jobban megértsem magamat és közvetlen családtagjaimat – és ez nagyon sokat segített a problémás helyzetekben. Gyermekeinknek is átadtam az öt szeretetnyelv alapjainak ismeretét és hasznosságát – de az sajnos eddig nem jutott az eszembe, hogy a könyvet is elolvastassam velük. Most már felnőttek, de talán nem késő a kezükbe nyomni a könyvet.

Marian

Az egész hét során ott lehettem Gary Chapman mellett, hiszen az előadásainak, dedikálásainak én voltam a színpadi házigazdája Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Budapesten. Lenyűgöző volt látni, ahogy a nyolcvanadik évében lévő professzor minden allűrtől vagy türelmetlenségtől mentesen, szakmai és emberi alázattal volt jelen minden nyilvános eseményen, és még a bennünket szállító kisbuszban is. Egyszerűen örült annak, hogy örömet szerez ezreknek, és minden kérésnek, fotókívánságnak, dedikálásnak, közös szelfinek angyali türelemmel tett eleget. Mindannyian éreztük, hogy nem a világhírű pszichológussal, hanem egy emberrel találkoztunk - és imádkoztunk együtt.

Süveges Gergő

Nagyon megörültem annak, hogy valaki kimondta: szeretni tanulni kell, mert az nem alapkészség és rá is világított arra, amit milliárdnyian érzünk: nem tudjuk jól szeretni egymást, azért van ennyi bántalmazás és erőszak a világban. Nem túlzás azt írni, Chapman Jézus után újra kijelölte az irányt minden ember számára, s amíg nem vizsgázunk ebből globálisan jelesre, addig nem történik valódi fejlődés ezen a bolygón.

A gyermekotthonban meg jó látni, ahogy erről beszélünk a gyerekekkel, a szülőkkel, és így közelíthetjük őket egymáshoz, önmagukhoz, a világhoz. Olyan univerzális gyakorlat ez, aminek az elsajátítása kötelező tananyag kell, hogy legyen és lesz is, ebben biztos vagyok.

Hiszen nincs üdvösség senki másban.

Szőke Tibor

Gary Chapman könyvei ráébresztettek arra, hogy szabad nekem megélni úgy a szeretet, ahogy azt legbelül érzem, hogy jó nekem. És ezzel párhuzamosan jobban szerethetem a másik embert, akivel kapcsolatban már felismertem azt, hogy ő melyik szeretetnyelven kommunikál. Tíz éve olvastam először tőle és nagyon nagy békét és nyugalmat adott.

Kata

Közelebb hozott olyan emberekhez, akik egy általam kevésbé használt szeretetnyelven keresztül közelítettek felém, mert felismertette velem, hogy ez egy egyénekre jellemző közlési sajátosság, amit nekem kell megtanulnom elfogadni, ahelyett, hogy rangsorolnám a környezetem az alapján, hogy mennyire vagyunk hasonlóak.

Misi

Nekem a jegyesoktatásban, a házasságra való készületben segítettek sokat az önismeretben a szeretetnyelvek. Ott találkoztam ezzel a témával először.

Krisztina

süti beállítások módosítása