Helyreigazítás
SZEMlélek 2017. április 07.

Helyreigazítás

A Vatikáni Rádió magyar híradását szemléztük néhány napja, ám alaposabban utánajárva ténybeli pontatlanságokra derült fény.

vat1.jpg

Április 5-én "Így működik a menekültek befogadása, integrálása" címmel adott közre a SZEMlélek egy hírt, amelynek magyar nyelvű forrásanyaga itt olvasható, "Az Apostoli Alamizsna Hivatal közleménye: az első három menekült család elhagyta a vatikáni lakásokat" címmel. Feltételeztük, hogy a hír igaz, és nagy vonalakban így is van. Az viszont tévedésnek tűnik, hogy a három említett család most hagyta el a vatikáni lakásokat, miután talpra álltak.

A hír angol és olasz változatában ugyanis újabb 3 család befogadását említik, akik pontosan ugyanolyan létszámban és rokoni kapcsolatrendszerben érkeztek, ahogy a magyar fordítás - ezek szerint ferdítés - alapján távoztak. Az viszont kiderül az idegennyelvű forrásokból, hogy olyan lakásokba fogadta be ezeket a családokat a Vatikán, ahol korábban más menekültek éltek, de már talpra álltak, így továbbléptek. Alighanem ugyancsak 3 család érintett, viszont az eredeti közlemény nem a távozókról, hanem az érkezőkről szól. A hír alapja tehát, amely a befogadásra, integrálásra vonatkozik, megállja a helyét.

A jövőben többszörösen ellenőrizni fogjuk a Vatikáni Rádió magyar felületén megjelenő információk valóságalapját, hogy ilyen tévedések, torzítások ne fordulhassanak elő.

Köszönjük olvasóink megértését!

süti beállítások módosítása