Hogyan kerül Biblia a cipőboltba?
Gégény István 2017. április 13.

Hogyan kerül Biblia a cipőboltba?

Vállalkozást vezetni stresszes dolog. Figyelni kell a pénzügyekre, az alkalmazottakra, a konkurenciára, a trendekre. Akad olyan cégtulajdonos, aki mindezekre a hit szemével néz.

csoramiklos2.jpg

Épp jókor érkeztem a debreceni találkozóra: nemrég ért véget a 45 munkatársat foglalkoztató vállalkozás bibliaórája. Nem ám hitoktatók, lelkigondozók vettek ezen részt, hanem cipőbolti eladók, cukrászdai munkatársak, rakodómunkások, irodisták. Hogy keresztények-e? Ki tudja.

Csóra Miklós ezt a napját is, mint mindegyiket, szentmisével kezdte, utána fogott csak bele céges ügyeibe. Hetente egyszer szervez ilyen lelki alkalmat beosztottjainak, akik felvételekor nem elvárás az aktív hitélet. A gondviselő szeretettel való találkozás nem is a heti bibliaórákkal kezdődik a munkatársak számára, hiszen az országszerte 18 üzletet hálózatba foglalva üzemeltető vállalkozó sosem titkolta karitativitását. Nem ritka, hogy rosszul öltözött, hajléktalan külsővel rendelkező - és nem egyszer hajlékkal valóban nem rendelkező - személyek jelennek meg a boltban, majd cipővel távoznak. Nem elveszik, hanem megkapják. Tudják, hogy Csóra Miklós érző, figyelmes szívvel vezeti a boltjait, s ahol tud, segít.

A hitéből élő vállalkozó sokáig nem akarta nyilvánosság elé tárni adakozásait, hiszen nem valamiféle píár, avagy öndicséret szándéka vezeti. De belátta, avagy barátai meggyőzték, hogy érdemes a jó példát megosztani, hátha mások is kedvet kapnak hasonló adakozáshoz.

– Azt vallom, hogy mindaz, amit elértem, nem az én művem. Istentől kaptam a képességeimet, amelyekkel felépítettem a céget, ezért igyekszem úgy bánni mindazzal, amit rám bízott, hogy kedve teljen benne – fogalmaz Csóra Miklós.

Amikor arról kérdezem, mit szólnak a munkatársai a bibliás alkalmakhoz, amiket a központi boltjával szemközti kórház lelkésze tart, derűsen jelzi: örülnek neki. Az első hónapokban többségében szótlanul végigülték, de immár hétről-hétre megtelik az a doboz, amibe akár az adott témához kapcsolódó, akár attól független kérdéseiket bedobhatják a kollégák, név megjelölése nélkül. Örömmel, érdeklődve várják az újabb bibliaórát a dolgozók, s bár a kieső munkaidőben nem termel pénzt a vállalkozás, a vállalkozó ezt is betudja "adományként".

Hogy miként válhat egy kereskedés kollektívája lelkes közösségé? Csóra Miklós vállalkozása jó példa rá, hogy bárki képes ilyesmire, aki komolyan veszi, munkahelyén is megéli azt, amiben hisz.

Gégény István

süti beállítások módosítása