Orosz Atanáz: Sátáni eszköz az ellenségkép fokozása
SZEMlélek 2017. április 18.

Orosz Atanáz: Sátáni eszköz az ellenségkép fokozása

A Miskolci Egyházmegye görögkatolikus püspöke félreérthetetlen utalást tett húsvéti üzenetében a magyar közélet állapotaira. Kiáltásával örömre hív, ellenségeskedés helyett a minket gyűlölőknek való megbocsátást szorgalmazza.

oroszatanaz.jpg

– Mi nem hallgathatunk arról, amit láttunk és hallottunk – indítja ünnepi levelét az egyik legfiatalabb magyar katolikus egyházmegye egyik legfiatalabb püspöke, Szent Pált idézve. Talán e fiatalságból fakad, hogy szokatlanul bátor, szókimondó gondolatok kaptak helyet a terjedelmes üzenetben, amely ide kattintva olvasható el teljes egészében. Az alábbiakban néhány részletet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Jézus feltámadása az ébredésre emlékeztet sokakat. A tavasz, a kikelet, az új hajtások, virágok is az újjáéledésre utalnak ilyenkor. A húsvéti tapasztalat az, hogy az embert nem lehet többé a halál kultúrájába, húsdaráló kamionokba, terrorista kalitkákba bezárni. Ez az élet nem merül ki annyiban, hogy születünk, élünk és meghalunk, mert a feltámadt Jézus még a halottaknak is életet ajándékoz. Nem lehet a pusztulásé, az értelmetlen terroré az utolsó szó, mert a szeretetben kibontakozó energiák nem vesznek el. Érdemes a szeretet friss lendületében szólni, új áldozatokat hozni, szolgálni, örömet osztogatni, mert nincs fölösleges áldozat, ha az szeretetből fakad. A megbékélés felülmúlja a meg nem értés és gyűlölet fagyát.

Modern világunk az ellenségkép fokozásával, színezésével és elsötétítésével teszi eladhatóvá óriásplakátjait és izgalmassá napjainkat. Jézus Krisztus pedig nem azt akarja, hogy egymás ellenségei legyünk, mert ő kereszthalálával nemcsak a halált győzte le, hanem az ellenségeskedést is (vö. Gal 2,16). A Sátán az, aki az ellenség-képet fokozza, az ellenségeskedést szítja. Pártok és országok, népek, vallások és földrészek között. Az ellenség-kép egy ideig-óráig összetartásra késztethet egy közösséget, de nem biztosít tartós közösséget és boldogságot.

Nem a bűnösök elleni hadjárat meghirdetése a célunk, hanem a világosság sötétség feletti győzelmének hangsúlyozása. Hogy még akik „sötétségben járnak”, azok is jóra térjenek.

Ezt a határtalan szeretetet látva én is fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mi sem gyűlölhetünk senkit. És Isten Országából ki sem rekeszthetünk senkit. Még a menekülteket sem, akik között ott van a mi Urunk Jézus Krisztus is.

(Kép forrása: Wikipédia/Thaler Tamás)

süti beállítások módosítása