Nem lett első, mégis ő nyert ezen a versenyen
Gégény István 2017. április 24.

Nem lett első, mégis ő nyert ezen a versenyen

A cél előtt feladta az idővel való küzdelmet egy futó a London Marathonon, hogy segítsen célba érni majdnem összeeső társának.

london.jpg

"Sokan elrohantak mellette", fogalmaz tudósításában az Index, amely egy sportolóról szól, aki 200 méterrel a cél előtt kidőlt volna a mezőnyből. De nem hiába tette meg a bő 42 kilométeres távot Matthew Wyeth, mert épp akkor futott el mellette Matthew Rees. Utóbbi sportoló hősiesen felkarolta, biztatta a gyengélkedő futót, és együtt küzdötték be magukat a célba.

Nehéz ebben a jelenetben nem felismerni az irgalmas szamaritánus történetét, főleg látva azon sokakat, akik mintegy magukat ünnepeltetve – alapvetően teljesen jogosan – integetnek a mellékelt videón az utolsó métereken. De a többség nem őket tapsolta, a királyi család tagjai is az egyik szervezővel kiegészült különleges triót éljenezték.

– Befordultam a célegyenesbe, és épp arra gondoltam, hogy megnyomom a végét, amikor megláttam a srácot és azt, hogy a lábai majdnem kimentek alóla. Próbált felállni, de sehogy sem sikerült, és arra gondoltam, fontosabb segíteni neki, minthogy néhány másodpercet lefaragjak az időmből. Odamentem, próbáltam felvidítani, és mondtam neki, hogy együtt meg tudjuk csinálni – idézte fel a magyar hírportál szerint a történteket később Matthew Rees, aki szerint erről szól a maraton, legalábbis számára. – This is all about – értett vele egyet a BBC kommentátora.

Sok időt veszített a nagylelkű sportoló, de aligha boldogtalan emiatt. Úgy tűnik, tényleg boldogok az irgalmasok. Nem csodálkoznánk rajta, ha az utókor, a sporttörténelem az ő nevére jobban emlékezne majd, mint a győztes személyére.

A futóversenyt egyébként április 23-án tartották - erre a napra esett idén a II. János Pál pápa által ünneppé emelt Irgalmasság Vasárnapja.