Húsvét után... Hogyan tovább?
SZEMlélek 2017. május 02.

Húsvét után... Hogyan tovább?

Nem tudom, megfigyeltétek-e már, de az emberek mindig csak az ünnepekről beszélnek, és az azutáni idők valahogy kilógnak a sorból.

husvetutan1.jpg

Valószínűleg azért van ez így, mert a karácsonyra és a húsvétra való készülődés során az ember és a teendők sora is úgy pörög, hogy nem tud megállni, csak az ünnepek utáni időben akad idő a pihenésre.

Na, de mi történik az ezt követő időben? Ti mit szoktatok csinálni húsvét után?

Most így, belegondolva ebbe a kérdésbe, valószínűleg a legtöbb ember vagy kipiheni az evés okozta fáradalmakat, vagy a teltségérzettel küzdve indul dolgozni. Ilyenkor jön még az is, hogy a sok megmaradt étellel és süteménnyel valamit kezdeni kell. Általában még az ünnepek alatt a jó házigazdák csomagolnak „némi” elemózsiát vendégeiknek, ha már ott nem fogyasztottak olyan sokat, mint amire számítottak. Éppen ezért bármennyi ételt osztasz szét, ugyanannyit kapsz vissza a látogatások során, így annak mennyisége nemhogy fogy, de néha még növekszik is.

husvetutan2.jpg

Valamiről viszont még nem beszéltünk. A szertartásokról.

Gyakori jelenség, hogy a húsvéti miséken a templomok tömve vannak, egy héttel később viszont újra megcsappan a létszám. Ez kellő kontrasztot képez ahhoz, hogy felmerüljön bennem a kérdés: vajon nekik tetszett a húsvéti szentmise? Esetleg megfogta őket valami a prédikációból? Kaptak valami pluszt azok, akik csak évi egyszer-kétszer látogatnak el a templomba? Szoktak vajon imádkozni?

Mikor ilyen gondolatok jutnak eszembe, mindig reménykedem abban, hogy igen, megérintette őket akár egy aprócska gondolat is, és talán elindult bennük valami, ami elvezeti majd őket Istenhez.

szepseg11_1.jpg

Viszont nemcsak őket emelném ki. Engem a feltámadási misétől kezdve hatalmas boldogság, öröm, nyugodtság, lelki béke és motiváció tölt el. Nagyon fontos tehát az is, hogy bennünk mi zajlik, mi hogyan érzünk, és a lelkünk hogyan érzi magát immár Jézus feltámadása után. Hogy mennyire tudjuk átélni ennek a jelentőségét, és továbbra is magunkban hordozzuk-e...

ea.jpgMi vajon mennyire törekszünk arra, hogy továbbra is megtartsuk magunkban azt a lelkesedést hitünk kapcsán, amit Nagyböjt és a húsvéti vigília alatt kaptunk?

Erdélyi Anikó

süti beállítások módosítása