Nem jó befalazva élni
SZEMlélek 2017. május 02.

Nem jó befalazva élni

A Böjte Csaba testvér gondolatait tartalmazó legújabb kiadvány klasszikus füveskönyv, amelynek már a címe is megérintő: "A szabadság rabságában". A hamarosan megjelenő kötet előszavából idézünk egy részletet.

fal.jpg

Egy anekdota szerint a székely bácsi hazafelé menet a sötétben nekimegy a villanypóznának és elkezdi tapogatni. Megy körbe-körbe az oszlop körül, és egyszer csak elkeseredve felsikolt: „Jaj, istenem, be vagyok falazva!” Sokszor úgy érzi magát az ember, mintha be lenne falazva, elvárások, szabályok, határok zárják le a lépteinket. Szeretnénk megfelelni mindenkinek, és életünk könnyen átalakul a különféle szerepek miatti „látszatéletté”, pedig a felesleges terheinket levethetnénk, és megkönnyebbülve, szabadon folytathatnánk utunkat.

bcs_250.jpgAhogy a szerelmes lángoló szerelmétől vezetve, hátra sem nézve, ledobva mindenét meztelenül siet társa karjai közé, az isteni szeretet tüzétől űzve mi is mint ócska göncöket hagyjuk magunk mögött mindazt, amelyekért mások verejtékes munkával törik magukat: rang, cím, vagyon, elismerés, méltóság, mert az igazi szabadságra vágyó ember mindent elenged, mi elválaszthatná kedvesétől. Hiúság, kapzsiság, bírvágy mind-mind kolonc, mely a szárnyalásunkat lefogva elvegyít a föld sarával, és életünket halott dolgok múzeumának őrzőjévé teszi. Együgyűnek kell legyünk, s ez az egyetlen ügy a mi esetünkben nem más, mint a Szeretet Istenének szolgálata! Mire vágysz: a Végtelenre, vagy arra, hogy hozzád hasonló, marék porból született emberek csodáljanak, és olyan helyekre ültessenek, amelyek ma talán fontosak, de holnap már semmivé válnak?!

Merj az élő hit útjára lépni! Mindig van tovább! Ha az útszéli tarka virágoktól vonzva letértél a helyes útról, mennyei Atyánk, látva maréknyi porságodból fakadó gyengeségedet, szelíd jósággal csak annyit mond: újratervezés, azaz bűnbánat. Nem tudsz annyira elkóborolni, hogy Istenünk ne tudna a legsötétebb zsákutcából is újratervezni mindent. Nem kap kicsinyes dührohamokat botlásaid láttán, szeret, mert a gyermeke vagy, kitartó jósággal mindig melletted van, és meg tudja mutatni a következő helyes lépést, az utat, mely célba vezet, mely által elérheted a legbensőbb álmaid!

Szeretettel, Csaba testvér